De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederlandse volk
ondersteunt strijd
tegen terrorisme

   
 

AMSTERDAM - Ruim 61 procent van de Nederlandse bevolking heeft er geen enkele moeite mee dat ons land troepen stuurt naar Afghanistan om met de Amerikanen mee te vechten in hun strijd tegen het terrorisme.

Daarmee is ons land, na Groot-Brittannië, het meest enthousiast van de Europese Unie. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde opiniepeiling in opdracht van de Europese Commissie.

Eenderde van de Nederlanders is tegen het sturen van troepen. Alleen de Britten zijn nog krijgslustiger; daar wil slechts 16 procent de eigen soldaten thuishouden. Gemiddeld staat ruim 48 procent van de EU-inwoners achter het sturen van troepen terwijl ruim 43 procent ertegen is. Nederland loopt ook vooraan als het gaat om het beschikbaar stellen van militaire bases en steun voor een gezamenlijk EU-optreden.

Het Nederlandse regeringsbeleid krijgt echter minder applaus; hier staat ons land op drie na onderaan. Slechts zeven procent noemt het beleid 'zeer goed' terwijl een ruime meerderheid van bijna 64 procent Den Haag de kwalificatie 'redelijk goed' meegeeft. Het EU-gemiddelde ligt hier op respectievelijk 16 en 54 procent. Opnieuw hebben de Britten het meeste vertrouwen in hun regering.

Van alle EU-inwoners zijn Nederlanders het minst tevreden over de mate waarin de moslimgemeenschap de aanvallen op de VS heeft veroordeeld. Aan de andere kant zijn Nederlanders duidelijk minder bang voor een terroristische aanval dan het gemiddelde. In de hele EU vreest bijna 65 procent dat er op korte termijn aanvallen komen tegen slechts 40 procent in ons land. Het meest in hun piepzak zitten de Fransen, Spanjaarden en Ieren.

Minister De Grave (Defensie) ontkende gisteren met klem dat het kabinet alleen maar op peilingen afgaat bij het maken van beleid. In opdracht van het kabinet wordt zeer regelmatig de mening van de bevolking gepeild over allerlei onderwerpen, waarbij de laatste maanden veel aandacht is gegeven aan de oorlog in Afghanistan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.