De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Crimineel netwerk schuwt geweld en afpersing niet
Maffia in illegale
cd's blijkt keihard

   
 

door Romke Spierdijk en Jolande Westdorp AMSTERDAM - De handel in illegale cd's met muziek, spelletjes, films en software is in handen van een omvangrijk crimineel netwerk dat keihard lichamelijk geweld, afpersing en bedreiging niet schuwt.

In Dordrecht moesten anderhalve week geleden Wilma van Griensven (39), haar dochter Linda (16) en diens vriendje Ismael Yilmaz (16) het ombouwen van PlayStation spelcomputers met de dood bekopen.

De drie vermeende moordenaars, twee Rotterdammers en een Turk, worden vandaag voorgeleid voor de rechtbank.

Nieuwe partijen die zich in ons land op de zorgvuldig verdeelde en zeer lucratieve markt van illegale schijfjes storten, hebben toestemming nodig van deze kartelachtige organisatie om hun producten aan de man te mogen brengen. In ruil voor deze goedkeuring moeten zij een deel van de opbrengst afdragen en dient de productie en distributie geheel of gedeeltelijk via het bestaande netwerk te verlopen. Dit zegt Tim Kuik van de Stichting Brein, onderdeel van Buma/Stemra, de organisatie die strijd tegen de illegale handel in auteursrechtelijk beschermde werken. Nederland loopt met een omzet van enkele honderden miljoenen guldens in Europa voorop op het gebied van de productie en handel in illegale cd's. Belangenorganisaties en producenten schatten dat softwarefabrikanten, spelletjesmakers en de platen- en filmmaatschappijen door de grootschalige illegale handel een veelvoud van dat bedrag aan omzet mislopen.

Vuurwapens

De afgelopen twee jaar is de opsporingsdienst van Buma/Stemra samen met politie en justitie tegen vijf zaken aangelopen waarbij sprake was van een criminele organisatie. Kuik: "Een twintigtal verdachten werd daarbij veroordeeld tot gevangenisstraffen die opliepen tot 6 jaar. Het besef dat het om keiharde, georganiseerde criminaliteit gaat begint steeds meer door te dringen tot de verschillende organisaties." Regelmatig worden bij invallen vuurwapens, dure sportwagens en grote hoeveelheden contant geld aangetroffen.

Een aantal verdachten in een recente, omvangrijke zaak zit al enkele maanden in voorarrest. Het zou volgens welingelichte bronnen gaan om de top van een criminele organisatie die zich bezighield met de grootschalige productie en distributie van de populaire software-serie Crazybytes. Enkele verdachten zitten vast omdat ze gevaar lopen, enkele omdat ze een gevaar zijn voor anderen.

Als leden van het kartel dat een bepaalde serie cd's verzorgt gearresteerd worden, dan nemen anderen razendsnel de productie en distributie over om de continuïteit van de waardevolle producties niet in gevaar te brengen. Sommige cd-series met software en muziek bestaan al ruim vijf jaar en hebben een oplage van meer dan 100.000 stuks per maand. Met een gemiddelde verkoopprijs van Hfl.25 komt de omzet van een succesvolle maandelijkse serie dus uit op zo'n Hfl.30 miljoen per maand. In ons land bestaan enige tientallen van dergelijke series.

Via internet vindt een levendige handel plaats, maar ook op schoolpleinen, het werk en in voetbalkantines vinden de schijfjes gretig aftrek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.