De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Naleving synode 1980 inzet rechtszaak
Prof. Rutten wil
bisschoppen aan
de tand voelen

Van een onzer verslaggevers

   
 

UTRECHT - Verstrekking van informatie aan de gelovigen is voor de bisschoppen een plicht die uit het evangelie voortkomt, zo betoogde de behoudende rooms-katholiek prof. dr. F. Rutten gisteren voor de rechtbank in Utrecht. Als voorzitter van het Instituut voor Katholieke Informatie voor Nederland en Vlaanderen eist hij dat de bisschoppen, kardinaal Simonis voorop, alle informatie over de uitvoering van de besluiten van de bijzondere bisschoppensynode over Nederland van 1980 openbaar maken.

Paus Johannes Paulus II riep die synode destijds bijeen om een einde aan de verdeeldheid in de Nederlandse kerkprovincie te maken. De synode droeg de bisschoppen onder meer op om ervoor te zorgen dat niet-gewijde pastoraal werk(st)ers geen taken vervullen die aan priesters zijn voorbehouden en dat de theologische opleidingen in de pas met het leergezag lopen.

Bovendien onderstreepte de synode het belang van wekelijkse eucharistievieringen in elke parochie. Rutten wil nu weten in hoeverre de 46 synodebesluiten zijn uitgevoerd, wat de bisschoppen daarover aan de paus hebben gerapporteerd en hoe de paus over de voortgang denkt.

De bisschoppen werden vertegenwoordigd door mr. E. Wagemakers, die de rechter erop wees dat Rutten geen concrete stukken vraagt, maar een grote hoeveelheid niet nader gespecificeerde informatie die niet zomaar valt op te diepen. Bovendien geeft de informatie die Rutten al heeft gekregen, een goed beeld van het beleid van de bisschoppen sinds 1980, zo meent Wagemakers.

De advocaat beschuldigde Rutten er overigens van zijn eis slechts als "aanknopingspunt voor een oplopend conflict" te gebruiken. Hij herinnerde eraan dat de voormalige topman van Economische Zaken de afgelopen jaren meermalen "buitengewoon scherpe" kritiek op de bisschoppen heeft geuit.

Wagemakers memoreerde verder dat de Synodale Raad die de uitvoering van de besluiten moest volgen, sinds 1995 een slapend bestaan leidt. "De door de bisschoppen in de periode 1980-1995 getroffen maatregelen zijn voor Rome afdoende geweest om de verdere ontwikkelingen in de kerkprovincie niet langer apart te laten volgen", concludeerde hij. De verslagen van de bijeenkomsten van de Synodale Raad zijn overigens vertrouwelijk.

Uitspraak: 18 december



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.