De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentijnse crisisaanpak
slaat aan bij beleggers

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 39kb)
Na bezuinigingen door de Argentijnse overheid gingen afgelopen maand in Buenos Aires duizenden mensen de straat op. (Foto: AP)
SANTIAGO - De Argentijnse aandelenmarkt heeft positief gereageerd op het pakket financiële maatregelen dat de regering van president Fernando de la Rúa ontvouwde in een poging de kapitaalvlucht te beteugelen. De MerVal-index, graadmeter van de effectenbeurs van Buenos Aires, maakte gisteren een sprong van ruim 200 punten en boekte daarmee een winst van een krappe vier procent.

De over het weekeinde geïntroduceerde restricties op het binnen- en buitenlandse betalingsverkeer slaagden er gisteren in om de run op de banken te stuiten. Voor een devaluatie van de peso bevreesde rekeninghouders vroegen vrijdag ruim $700 miljoen aan contanten op. Hoewel het op de radio en televisie een constant geweeklaag was van zich gedupeerd voelende Argentijnen, bleef het bij de meeste banken rustig en namen de meeste klanten zonder veel morren genoegen met de nieuwe beperkingen op de opname van contant geld.

Elke rekeninghouder mag maandelijks voor maximaal $1000 (of 1000 peso's) aan cash opvragen bij het loket of een betaalautomaat. Het overmaken van geld naar het buitenland voor particuliere doeleinden is verboden terwijl reizigers met niet meer dan $1000 de grens over mogen. Wel is het toegestaan om zowel in binnen- als buitenland ongelimiteerd met bank- en creditcards te betalen.

In de buurlanden van Argentinië is met licht optimisme gereageerd op de laatste ontwikkelingen. Zowel de Chileense peso als de Braziliaanse real bleken gisteren waardevast terwijl de Bovespa-index van de beurs van Sao Paulo met iets meer dan 2% steeg en de aandelenkoersen in Santiago nagenoeg onveranderd bleven.

In Washington verklaarde onderminister John Taylor van Financiën dat de nieuwste beleidsmaatregelen in Argentinië "belangrijke stappen" zijn om de koerskoppel tussen de dollar en de peso te behouden. Zowel de Argentijnse president als diens ministers en woordvoerders verzekerden gisteren als in koor dat een devaluatie van de peso onder geen beding zal plaatshebben.

Marktanalisten in de Argentijnse hoofdstad zien de laatste maatregelen ook als bewijs dat minister Cavallo nog eerder zal besluiten tot het 'dollariseren' van de economie middels het opdoeken van de peso, dan een koersval van de munt toe te staan.

Door alle verontwaardiging over de beperkingen op de circulatie van contant geld is het velen in Argentinië ontgaan dat hun banktegoeden inmiddels zijn omgezet in dollars, hetgeen de peso reeds degradeert tot tweede en dus minder relevante munt. Deze valutawisseling was mogelijk omdat de centrale bank bij de wet verplicht is om voor elke peso in omloop ook één dollar in reserve te houden.

Minister Domingo Cavallo van Economische Zaken zei gisteren dat de restricties hun oorsprong vinden in "speculatieve aanvallen" op de Argentijnse peso, die op hun beurt een val veroorzaakten in het niveau van de bankdeposito's. De afgelopen twee maanden haalden rekeninghouders ruim $6,5 miljard weg bij de banken (9% van het totaal aan tegoeden). Sinds het begin van dit jaar verdween er al zo'n $17 miljard uit de bankrekeningen. De Argentijnse centrale bank onthulde gisteren dat de deviezenreserves van Argentinië in november met bijna 12% slonken naar $20,3 miljard.

Minister Cavallo zei dat de huidige beperkingen op het geldverkeer ten minste negentig dagen van kracht zullen blijven en voorspelde dat de rust zal terugkeren op de kapitaalmarkt zodra de megaruil van staatsobligaties is voltooid.

De Argentijnse regering wil haar kortetermijnschulden omzetten in langlopende leningen tegen een lagere rente. Met binnenlandse kredietverleners is hierover inmiddels een akkoord bereikt dat de staat reeds volgend jaar een rentebesparing van ongeveer $3,5 miljard zal opleveren. De verwachting is evenwel dat buitenlandse kredietbanken zich minder snel laten overhalen tot een soortgelijke ruil. De Argentijnse Global 2008 obligatie, graadmeter van de stemming onder internationale beleggers, moest gisteren op de secundaire schuldmarkt opnieuw een flinke stap terug doen. De handelswaarde van de obligatie daalde met $6,2 naar amper $30,25 voor $100 nominale schuld. De renteopslag die de Argentijnse staat moet betalen, wil zij beleggers overhalen tot het aankopen van obligaties, daalde na bekendmaking van het pakket maatregelen spectaculair. Die rente daalde met zo'n 300 basispunten naar een nog steeds indrukwekkende 31% boven de rente die voor Amerikaanse staatsleningen geldt. De door Argentinië verschuldigde rentetoeslag spant wereldwijd de kroon en bedraagt nog steeds ruim twee keer het premium dat Nigeria moet neertellen om bij beleggers enige belangstelling te wekken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.