De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Analisten: afspraken KPN
met banken niet haalbaar

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De financiële wereld heeft vol verbazing gereageerd op de voorwaarden die KPN met de banken is overeengekomen als het bedrijf gebruik maakt van de eerder dit jaar afgesproken kredietfaciliteit van 2,5 miljard.

Daarbij is door alle ophef rond KPN de positie van bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer ernstig aangetast, zo menen analisten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
KPN topman Ad Scheepbouwer moet bij opname van het bankenkrediet aan hoge eisen voldoen. (Foto: ANP)
Vooral de afspraak dat KPN over de eerste negen maanden van 2004 een bedrijfsresultaat vóór de aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en goodwill moet boeken van 4,4 miljard stuit op ongeloof. "Dat is een ondenkbaar hoog niveau. Vooral omdat tegen die tijd de kosten die samenhangen met het umts-netwerk het resultaat zullen gaan drukken", zegt een analist daarover. "Scheepbouwer heeft enkele weken geleden nog gezegd dat er de komende jaren niet hoeft te worden gerekend op omzetgroei bij KPN. Dan vraag ik me af waar dat resultaat vandaan moet komen. Volgens mij is dat genoemde resultaatsniveau alleen haalbaar als ze het belang in KPNQwest aanhouden. En dat willen ze nu juist verkopen."

Hoe de banken en KPN tot dat hoge bedrag zijn gekomen, is heel onduidelijk, zegt een tweede analist. "Als je dit serieus haalbaar acht, dan moet daar toch onderbouwing voor zijn. Die mis ik. Dat KPN meende deze informatie te moeten achterhouden versterkt alleen maar het gevoel dat ze er zelf ook niet in geloven." De analisten willen niet met hun naam in de krant. Ze zijn gebonden aan geheimhouding zolang de emissie van KPN niet is afgerond. Die gebeurt naar verwachting aanstaande donderdag.

Het feit dat Scheepbouwer twee weken geleden, bij de aankondiging van de emissie, heeft beweerd dat de overheid niet beschikt over meer informatie dan andere beleggers, valt verkeerd. "Liegen is nooit goed voor je reputatie", stelt een analist. "Scheepbouwer toont zich nu toch echt een jokkebrok. Dat is niet handig als de communicatie toch al moeizaam gaat."

KPN werd onder druk van een kort geding gedwongen deze informatie bekend te maken. Volgens de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) zou de Nederlandse staat door zijn gouden aandeel in KPN nadere details hebben gekregen over de afspraken die KPN heeft gemaakt met de banken. "Elementen die niet relevant zijn voor de beoordeling van de emissie", vindt KPN. "Hartstikke koersgevoelig", reageert een analist. "Dit is zo relevant als wat." Ook Pieter Lakeman van Sobi is tevreden met de verstrekte gegevens. "Maar helaas is de situatie bij KPN er niet beter op geworden", constateert hij. Dat KPN een beroep doet op de kredietfaciliteit, acht Lakeman zeer waarschijnlijk. "Het bedrijf heeft volgend jaar al meer uitgaven te doen dan het aan geld binnenkrijgt."

Aan de totale schuld van KPN zijn door de banken maxima verbonden, zo werd gisteren bekend. Tot en met 31 maart van dit jaar mag deze niet hoger uitkomen dan 23,5 miljard. Daarna geldt er een plafond van 21,5 miljard.

En wordt de kredietfaciliteit vanaf 2003 opgenomen, dan ligt de lat op 20 miljard.

Deze maximale schuldbedragen worden verlaagd als KPN aandelen emitteert of als het bedrijf niet-kernactiviteiten zoals het antennepark of (minderheids)belangen afstoot. Mocht het Amerikaanse telecomconcern BellSouth gebruik maken van zijn recht om zijn belang in het Duitse mobiele telefoonbedrijf E-Plus om te zetten in een belang in KPN, dan wordt de eis ten aanzien van de schuldpositie soepeler.

Verder heeft KPN met de banken afgesproken dat, als het van de kredietfaciliteit gebruik maakt, het dit jaar een bedrijfsresultaat moet halen van 3,1 miljard. Volgend jaar moet dat stijgen tot ten minste 3,4 miljard en in 2003 uitkomen op circa 3,8 miljard. Over de eerste negen maanden van 2004 moet 4,4 miljard zijn bereikt.

Ten slotte heeft KPN beperkingen opgelegd gekregen ten aanzien van het overnamebeleid. Het bedrijf is met handen en voeten aan de banken gebonden als het acquisities wil doen die meer kosten dan 150 miljoen. Ook mag er niet zonder toestemming van de banken een fusie worden aangegaan met een ander bedrijf. Ook een afsplitsing is uit den boze.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.