De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Onrust drukt Damrak
   
 

AMSTERDAM - Beleggers houden niet van onrust, zo bleek gisteren maar weer. En zeker niet in het Midden-Oosten. Het oplaaien van de strijd tussen Israël en de Palestijnen stond in Amsterdam dan ook garant voor een lauwe handelsdag, opgewekt macro-nieuws ten spijt. Het Damrak sloot de dag af met een verlies van 0,6% op 489,54 punten.

Daarmee was Amsterdam het stoutste jongetje van de klas. De overige Europese beurzen wisten de verliezen namelijk meer te beperken, al waren de koersvallen in de loop van de dag aanzienlijk groter geweest.

Toch viel het resultaat op de Europese beurzen al met al tegen. Want qua macro-nieuws stonden de meeste seinen gisteren op groen. Wat te denken van het oordeel van de Amerikaanse inkoopmanagers over de VS-economie. Deze NAPM-index kwam in november uit op 44,5 punten ten opzichte van 39,8 in de maand ervoor. Nu duidt een getal onder de 50 weliswaar op een afname van de productie in de verwerkende industrie, maar analisten hadden ingezet op een waarde van 42,0 punten. Met andere woorden: de Amerikaanse economie krimpt minder dan verwacht. En dat is voor beleggers goed nieuws.

Maar er waren meer signalen die erop duidden dat het economische dal in de belangrijkste economie ter wereld wellicht minder diep zal zijn dan eerder aangenomen. Want ook de Amerikaanse bouwuitgaven trokken aan, te weten met 1,9% in oktober ten opzichte van september. De stijging kwam voor de financiële markten als een verrassing. Er was ingezet op een verdere daling met een half procent.

En we gaan vrolijk verder. De Amerikaanse gezinsuitgaven groeiden in oktober eveneens, met 2,9% ten opzichte van september. Analisten hadden gemiddeld ingezet op een groeipercentage van 2,3. Er wordt dus meer geconsumeerd en ook dat is positief voor de economie.

Ook in Europa kon de vlag uit; althans wat de Europese inkoopmanagersindex betreft. Want ook hier kon een stijging (van 42,9 naar 43,6) worden waargenomen, hetgeen dus duidt op minder economische krimp. Maar, het moet gezegd, vanuit Duitsland was er eveneens een minder vrolijke macro-noot; volgens het hoofd van het Duitse economisch instituut Ifo gaat dat land momenteel gebukt onder de ergste recessie in 20 jaar.

Die eerdere recessie viel in het verlengde van de tweede oliecrisis, en het is juist die angst die de beurzen nu weer parten speelt. Want de bomaanslagen in Israël, gevolgd door vergeldingsacties wakkeren de vrees voor een haperende olietoevoer aan. In de oplopende olieprijs was dat gisteren meteen terug te zien, net als in het aandeel Koninklijke Olie. Dat werd (als een van de weinige stijgers) 1,3% meer waard op 54,70.

Een andere klimmer was DSM (+1,9% op 40,55). Het chemieconcern zou afzien van de overname van het Franse Rhodia. Volgens de Franse krant Le Figaro konden de partijen het niet eens worden over de verkoopprijs. Het aandeel Rhodia leverde na de berichtgeving maar liefst 10% in op de beurs in Parijs. Het gerucht dat DSM met het Duitse Aventis in onderhandeling zou zijn over de koop van diens 25%-belang in Rhodia, circuleerde al enkele weken maar is door de betrokken partijen nooit bevestigd.

De financiële zwaargewichten ABN Amro, Aegon en ING zakten verder weg als gevolg van het Enron-debacle in de VS. Aegon, dat bekendmaakte voor $300 miljoen aan leningen bij Enron en gelieerde ondernemingen uit te hebben staan, verloor gisteren het minst: amper 0,4% op 29,64. ING en vooral ABN Amro, die vorige week al openbaarden voor aanzienlijke bedragen aan de wankelende energiereus te hebben geleend, moesten meer toegeven: respectievelijk 2,7% op 28,40 en 2,5% op 17,70. De dreigende instorting van het bancaire systeem in Argentinië zal het negatieve sentiment hebben aangewakkerd.

Het charmeoffensiefje dat KPN-topman Ad Scheepbouwer dit weekeinde inzette na de ophef rond zijn riante optiepakket, oogstte gisteren op de beurs weinig applaus. En dat terwijl een rasoptimist ook zou kunnen zeggen: als de man net zo goed is voor KPN als voor zijn eigen portemonnee, zit ik als belegger op rozen. Wellicht dat de publicatie van de voorwaarden, die de banken bij de kredietfaciliteit voor KPN hebben gesteld, aanleiding voor enige twijfel op dit punt geven. Daaruit blijkt namelijk dat het telecomfonds wel erg hoog moet springen om over de financiële lat van de banken te geraken. Het aandeel KPN werd zodoende in de verkoop gedaan: het fonds zakte 2,9% op 4,95.

Koploper in de verkeerde richting was een bekende van KPN: KPNQwest. De kabelaar kreeg een verlaagd koersdoel aan de broek van Lehman Brothers. De Amerikaanse zakenbank halveerde dit koersdoel bijna van 15 naar 8. Het aandeel duikelde 7,2% op 8,60.

Lokaal sprong Ajax in het oog. De Amsterdammers hebben na het wegsturen van Co Adriaanse nieuwe trainers gevonden: Ronald Koeman en assistent Ruud Krol. De markt stond evenwel cynisch tegenover deze 'verlossers' van de Arena: het aandeel zakte 4,4% op 5,40.

Paul Jansen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.