De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Enron drukt New York

Van een onzer redacteuren

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street is de nieuwe week in een zwakke stemming begonnen. De Dow Jones-index sloot 87,6 punten lager op 9763,96, terwijl de Nasdaq 25,68 punten moest prijsgeven op 1904,90.

Het grote nieuws op de beurs was natuurlijk het debacle rond de Amerikaanse energiehandelaar Enron. Deze vroeg het afgelopen weekeinde uitstel van betaling aan nadat concurrent Dynegy op het laatste moment een bod op de aandelen had ingetrokken. Kwade tongen beweerden dat Dynegy dat expres had gedaan om zo een concurrent buitenspel te zetten.

Enron heeft een claim van $10 miljard ingediend bij Dynegy. Deze kwam op zijn beurt met een tegenclaim van $1,5 miljard.

Een nieuwe reddende engel voor Enron heeft zich intussen aangediend in de vorm van de onderneming Standard Power & Light, die met een nieuw bod komt.

Een faillissement van Enron zal in ieder geval financiële instellingen veel geld kosten. Enron heeft $20 miljard schuld. JP Morgan Chase sloot $1,17 lager op $36,55. Naast de Enron-misère speelden daar ook de perikelen in Argentinië mee.

Morgan Stanley en Merrill Lynch moesten terug na een downgrading door Goldman Sachs.

In de plus waren de oliewaarden, dankzij de oplopende olieprijs. Deze volgde op speculaties dat de Opec de export zal beperken naar aanleiding van de gevechten tussen Israël en de Palestijnen.

Een hogere olieprijs betekent op termijn echter ook hogere brandstofkosten voor de luchtvaartmaatschappijen. Die moest het dan ook gisteren wederom ontgelden.

Zwak gestemd was Ford. Het concern zou afstevenen op een groter dan verwacht verlies. Om de autoverkopen op peil te houden kwam General Motors als eerste met renteloze leningen. Dat had succes, waarop ook Ford en Chrysler met dergelijke acties kwamen. Acties, die veel geld hebben gekost. Iets waarvan de beleggers nu doordrongen raken. Ford sloot $1,14 lager op $17,80.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.