De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bankgeheim blijft nog
jarenlang onaangetast

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De drie Europese landen België, Luxemburg en Oostenrijk, die hun bankgeheim voorlopig niet willen opgeven, hebben er in elk geval al weer twee jaar bij gesmokkeld.

Vorig jaar tijdens een EU-top in het Portugese Feira werd afgesproken dat de lidstaten uiterlijk deze maand een richtlijn zouden aannemen waarbij landen een zevenjarige overgangstermijn krijgen waarin ze nog kunnen kiezen tussen informatie-uitwisseling (dus opheffing van het bankgeheim voor de buitenlandse fiscus) of het leggen van een bronheffing op uitgekeerde rente.

Dat zou dus betekenen dat in 2009 het bankgeheim in de EU tot het verleden zou behoren, alle landen zouden dan overgaan tot een systeem van informatie-uitwisseling. Het huidige Belgische EU-voorzitterschap heeft echter van haar positie gebruik gemaakt en stelt nu voor, mede onder druk van Luxemburg en Oostenrijk, om die zeven jaar pas te gaan rekenen vanaf de implementatie van de richtlijn, dus vanaf 1 januari 2004. Dat betekent dat het bankgeheim in de EU niet in 2009 maar pas op zijn vroegst in 2011 wordt opgegeven. Maar ook dat lijkt luchtfietserij.

In Feira werd namelijk ook afgesproken dat als er nu een akkoord komt over een 'duaal systeem' van bronheffing en informatie-uitwisseling (en dus uiteindelijk opheffing van het bankgeheim) er onderhandelingen kunnen starten met de belastingparadijzen en derde landen buiten de Europese Unie, zoals Zwitserland en de VS. Met name Luxemburg wil haar bankgeheim niet opheffen als de andere belastingvluchthavens dat ook niet doen.

Zwitserland heeft al laten weten er niet over te peinzen om de belastingdiensten van de EU informatie over rekeninghouders te gaan geven.

De strijd van de Europese ministers van Financiën tegen belastingontduiking door spaargelden in het buitenland te parkeren, was al een couveusekindje, maar de overlevingskansen zijn nu wel heel miniem geworden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.