De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Sperwer gaat er
vandoor met
de supers van Spar

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN BOSCH - De Utrechtse supermarktorganisatie Sperwer heeft de slag om Spar gewonnen. Branchegenoot Laurus wilde al enige tijd van de winkels af, officieel omdat Spar niet langer in de strategie van Laurus past.

Sperwer verwerft een meerderheidsbelang in Spar. De overige Spar-aandelen komen in handen van de directie en de detaillisten van de winkelketen.

Door de aankoop stijgt het marktaandeel van Sperwer met 2% tot 7,5%. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt, maar bronnen spreken over een bedrag van circa 55 miljoen. Enkele weken geleden kocht Sperwer al 95 vestigingspunten van Laurus. Binnenkort doet Laurus ook al een deel van de Basismarkt-filialen van de hand. Het supermarktconcern heeft geld nodig nu de ombouw van vestigingen naar een grote Konmar-formule is mislukt.

De Spar-detaillisten hebben zes weken geleden hun heil bij Sperwer gezocht nadat eerdere pogingen om de winkels in handen te krijgen waren afgeketst. In januari van dit jaar werd een bod van de Spar-ondernemers op de gehele keten als te laag door Laurus afgewezen. Daarna begon de zoektocht naar partners.

Secretaris Wilbert van Woerden van de detaillistenvereniging Spar wil de namen niet geven van de bedrijven met wie de Spar-ondernemers in een eerder stadium naar samenwerkingsvormen zochten.

Groothandelsorganisatie Sligro toonde begin dit jaar ook belangstelling voor de Spar-activiteiten. Volgens de Spar-secretaris is de prijs die nu wordt betaald een evenaring van het bod van Sligro. Details wil hij echter niet geven.

Van Woerden is blij met het behaalde resultaat, maar vindt ook dat het erg lang geduurd heeft. "Die onzekerheid was niet bevorderlijk voor de ondernemers", vindt hij. "Gelukkig blijft de identiteit van Spar gewaarborgd. We blijven volledig zelfstandig en krijgen als detaillisten een belang van 10% in het nieuwe Spar. Vergelijk het met de rol die Schuitema binnen het Ahold-concern bekleedt." Ahold heeft een meerderheidsbelang in Schuitema dat met de keten C1000 een zelfstandige koers vaart binnen het Zaanse concern.

Spar levert aan 260 zelfstandige ondernemers, 284 rijdende winkels en 180 overige groothandelsondernemingen. De omzet bedroeg vorig jaar 271 miljoen. Er werken 500 mensen bij het bedrijf.

Supermarktdeskundige Gerard Rutte vraagt zich af wat Sperwer met Spar aan moet. "Verschillende concerns hebben geprobeerd wat van Spar te maken. Dat is tot nu toe niet echt gelukt. Ik vraag me af welk doel ze hebben." Volgens Rutte had Spar beter gepast bij Sligro omdat dit bedrijf ervaring heeft met fijnmazige distributie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.