De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Grootste aandelenverlies
institutionele beleggers

   
 

AMSTERDAM - Nederlandse institutionele beleggers hebben in het derde kwartaal van dit jaar de koersen van hun aandelen met 53 mld (117 mld) zien dalen. Dat betekent een verlies van 17 pct. ten opzichte van het einde van het tweede kwartaal, zo blijkt uit gisteren gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS gaat het om het grootste koersverlies dat ooit bij pensioenfondsen en verzekeraars is gemeten. De institutionele beleggers wisten het waardeverlies van hun aandelenportefeuille te beperken tot 40 mld door de aankoop van 13 mld aan nieuwe stukken.

Met een koersverlies van 17 pct. presteerden de pensioenfondsen en verzekeraars nog wel beter dan de MSCI-index. Deze wereldwijde graadmeter voor aandelen zakte in de maanden juni tot oktober met 21 pct.

Ook aan het obligatiefront wisten verzekeraars en pensioenfondsen niet tot indrukwekkende prestaties te komen. De waarde van de totale obligatieportefeuille nam in het derde kwartaal af met ruim 5 mld.

Institutionele beleggers wijken voor hun obligaties wel meer uit naar het buitenland. De Nederlandse obligatiemarkt is door aflossing van de overheidsschuld krapper geworden. Ook het wegvallen van het valutarisico, door de invoering van de euro, maakt het kijken over de grenzen aantrekkelijker.

De verliezen op aandelen en obligaties zorgden ervoor dat de totale institutionele beleggingen in het derde kwartaal 6,7 pct. zijn gedaald tot 721 mld (1,6 biljoen). Procentueel gaat het hierbij om de grootste teruggang sinds het derde kwartaal van 1998.

De dalende aandelenkoersen zorgen ook voor een lager gewicht van aandelen binnen de portefeuilles. Aandelen bepaalden eind september voor 39,7 pct. de waarde van de totale beleggingen bij pensioenfondsen en verzekeraars. Eind juni was dat nog 42,7 pct. Obligaties vertegenwoordigen 35 pct. van de totale portefeuille, 1,6 procentpunt minder dan aan het einde van het tweede kwartaal. De Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.