De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'ABN schermt getuige af in
fraudezaak Sarphatistraat'

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - ABN Amro doet volgens betrokken raadslieden alles om te verhinderen dat een medewerker van de bank als belangrijke getuige gehoord kan worden in de rechtszaak rond de omvangrijke bankfraude bij de voormalige 'diamantvestiging' aan de Amsterdamse Sarphatistraat. De getuige zou een voor ABN Amro nadelige verklaring kunnen afleggen.

Bij de zogeheten 'Sarphatistraatzaak' draait het om 180 miljoen die door medewerkers van de diamantvestiging werd geroofd van de rekeningen van een groot aantal buitenlandse diamanthandelaren. Vlak na de ontdekking van de fraude in 1996 legde hoofdverdachte Peter S. een volledige verklaring af aan een medewerker van de interne fraude-afdeling CVZ (Concern Veiligheidszaken). De verdachte stelt dat hij destijds alles opbiechtte, omdat de betrokken CVZ-medewerker uitdrukkelijk had toegezegd dat de bank de zaak binnenskamers zou houden en geen aangifte zou doen. Een half jaar later, vlak nadat de zaak in de publiciteit was gekomen, meldde ABN Amro de fraude uiteindelijk toch bij het Openbaar Ministerie (OM). De raadslieden van alle vier verdachten houden het er op dat de bank dit zonder publiciteit nooit gedaan had.

De getuige die volgens de verdediging door ABN Amro wordt afgeschermd, is de betrokken voormalige CVZ-medewerker. Omdat de man sinds de ontdekking van de miljoenenfraude in een slechte medische toestand zou verkeren, heeft de rechtbank hem nooit kunnen ondervragen. Onlangs besloot de rechter, na lang aandringen van de raadslieden, dat de medewerker desondanks gehoord moet worden. Afgelopen week had de onderzoeksrechter hem zullen ondervragen, maar door een aanvullend rapport van de mans psychiater werd daar op het laatste moment van afgezien.

Advocaat Doedens, raadsman van één van de verdachten, noemt de medische toestand van de bankmedewerker een "valse verklaring van zaken door ABN Amro". In een brief aan het Openbaar Ministerie doet hij verslag van een eigen onderzoek naar de gezondheid van de CVZ-man. "Mijn medewerkster kreeg het volgende te horen toen zij telefoneerde met de Nederlandse Vereniging van Banken, waar de man momenteel gedetacheerd door ABN werkzaam is: 'De betrokkene is thans met vakantie. Hij is evenwel vanaf aanstaande maandag weer bereikbaar van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Dat is hij overigens ook op donderdag. Op de overige dagen is hij altijd bereikbaar op zijn GSM, omdat hij dan in de buitendienst zit'", aldus Doedens.

Victor Koppe, raadsman van hoofdverdachte Peter S. deelt de verontwaardiging van zijn collega. "Niet verschijnen als getuige om psychische redenen wordt eigenlijk uitsluitend geaccepteerd in zedenzaken, waarbij getraumatiseerde slachtoffers een nieuwe confrontatie met de gebeurtenis geestelijk niet aankunnen. Maar daarvan is in deze zaak in het geheel geen sprake. Ik heb de rechtbank dan ook verzocht om de CVZ-man komende week alsnog op te roepen, en hem desnoods te gaan halen."

ABN Amro wijst de suggesties van beide raadslieden verontwaardigd van de hand. Volgens de bank is het een zoveelste poging van de raadslieden om de aandacht af te leiden van de verduistering zelf. "Dit is beneden alle peil. De betrokkene loopt momenteel bij de arbodienst. In het kader van een voorzichtige poging tot reïntegratie werkt hij inderdaad twee dagen per week bij de NVB", aldus een woordvoerder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.