AMSTERDAM - In de vishandel worden op grote schaal illegale middelen gebruikt om de vis of visfilet zwaarder in gewicht te maken. Dat gebeurt door de vis te bewerken met eiwitten, fosfaten of proteïnen. Deze stoffen houden water vast, waardoor de vis 10 tot 20 procent in gewicht kan toenemen.
De stoffen zijn niet schadelijk, maar vis die ermee is behandeld, mag op grond van de Warenwet niet meer als verse vis worden verkocht. Dat gebeurt echter toch. Bovendien moet het gebruik van zogenoemde waterbinders bij verpakte vis op het etiket worden vermeld.
De Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst Vee en Vlees gaan met ingang van volgend jaar uitgebreid bij de vishandel controleren. Dat meldt de Keuringsdienst van Waren in haar jaarplan 2002.
"Als de toegevoegde waterbinders niet op het etiket staan, is er sprake van levensmiddelenfraude", aldus een woordvoerder van de Keuringsdienst van Waren Oost in Zutphen.
Het probleem is echter dat de additieven moeilijk zijn op te sporen.