De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 26 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Lost Boys neemt eigen organisatie op de schop
   
 

AMSTERDAM - Roel Pieper heeft er zijn handen vol aan: jonge IT-bedrijven door de huidige recessie helpen. Als commissaris en aandeelhouder van Lost Boys is hij intensief betrokken bij de verdere professionalisering van dit nieuwe mediabedrijf.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Piet-Hein Houx en Michiel Mol (l) ... tientallen ontslagen ... (Foto: Hans Peters)
De voormalig topbestuurder van Compaq en Philips, momenteel risicokapitaal-investeerder, geeft regelmatig aanwijzingen. "We bellen dagelijks met hem," zegt Michiel Mol, bestuursvoorzitter en medeoprichter van Lost Boys. Resultaat is een flinke reorganisatie waarbij 65 banen verdwijnen. Pieper staat bekend als een commissaris die zelden belt als het goed gaat. Houdt hij echter dagelijks contact dan is dit een teken dat een bedrijf ernstige problemen heeft, verklaren ingewijden.

Bij Lost Boys krijgt een niet onaanzienlijk deel van de ruim 550 overgebleven werknemers aanstonds een andere taakinvulling. Vooral indirecte functies die niet meteen bijdragen aan de omzet, worden opgeheven. Hoewel veel concurrenten aanzienlijk dieper moesten snijden, ging er de afgelopen dagen toch een schokgolf door het anders zo zelfverzekerde bedrijf aan de Amsterdamse grachtengordel. De CNV Dienstenbond vindt de wijze waarop de tientallen ontslagen zijn aangekondigd, ronduit stuitend. De betrokken werknemers kregen minder dan een week de tijd het voorstel tot ontslag te aanvaarden. Anders wordt meteen de kantonrechter ingeschakeld. CNV-bestuurder Maurice Limmen spreekt van een overvaltactiek. Hij vindt het onbehoorlijk dat de ondernemingsraad niet vooraf om advies is gevraagd. Een sociaal plan ontbreekt. Volgens het bedrijf bestaat daar juridisch geen noodzaak toe. Limmen: "maar een fatsoenlijke werkgever doet dit wel."

De 32-jarige Michiel Mol wijt de soms vrij heftige reacties in de Lost Boys 'familie' aan de relatieve onervarenheid van zijn generatiegenoten. "Voor veel werknemers is Lost Boys de eerste werkgever." Dit bedrijf en zijn personeel leek geboren voor het succes. Zeker tijdens de internet-hausse werd een aureool van weelde en luxe opgebouwd. Het kon niet op: Formule 1 sponsoring, met het vliegtuig (voorzien van Lost Boys logo) naar Monaco, spetterende party's, squashbanen en fitnessruimten op kantoor.

Lost Boys kreeg het imago van een arrogant clubje rijkeluiszoontjes die soms wat al te hoog van de toren bliezen. "Onjuist", vindt Mol. "De laatste drie jaar is er veel veranderd." Het stoort hem ook dat Lost Boys vaak nog wordt gezien als een spelletjesbedrijf. "Dit verleden blijft ons achtervolgen," aldus Mol die liever de professionaliteit van zijn bedrijf benadrukt wil zien.

Hoewel nog steeds games worden ontwikkeld, is dat slechts een nevenactiviteit. Het accent ligt nu op het ontwerpen van websites en consultancy met een creatieve invalshoek. De meeste opdrachtgevers zijn wereldconcerns zoals Shell, Audi Volkswagen, Nokia, Unilever, Heineken, Vodaphone, Orange, ABN Amro en ING. Lost Boys geeft niet alleen adviezen, maar voert de projecten ook uit. De reorganisatie is volgens directeur Piet-Hein Houx nodig om een betere 'focus' op de markt te krijgen. Michiel Mol: "We concentreren ons op die activiteiten waar we het beste in zijn." Het nieuwe toverwoord heet 'senioriteit'. Houx: "Naarmate de projecten groter worden, zijn meer ervaren mensen nodig die daarmee kunnen omgaan."

Lost Boys Incubator, een kweekvijver voor jonge bedrijven, zet haar investeringen in nieuwe starters stop. Het Medialab zal worden verzelfstandigd. Ook gaat het mes in de verliesgevende buitenlandse vestigingen. Over de gameactiviteiten is nog geen besluit genomen. Hoe hiermee wordt doorgegaan, hangt af van het succes van een handjevol nieuwe games voor de Xbox en de PlayStation 2. Eveneens onzeker is de Formule 1 sponsoring van Jos Verstappen en diens Arrows team. De Lost Boys top blijft dit wereldje beslist heel interessant vinden. Maar er zijn ook bedenkingen. "Het wemelt er van de lieden die overal een slaatje uit willen slaan. Onderhandelingen zijn dikwijls uiterst gecompliceerd. Het verloop ervan is grillig."

Over Lost Boys' toekomst zijn Mol en Houx uitermate optimistisch, ondanks de verwachting dat dit jaar met verlies wordt afgesloten. Zelfs als de slechte markt nog drie jaar zou voortduren, is er geen vuiltje aan de lucht. "We hebben sterke investeerders," zegt Michiel Mol, zoon van Volmac-oprichter Jan Mol. De afgelopen maanden heeft Mol overal in Europa en ook daarbuiten intensieve besprekingen gevoerd. Tot nog toe zonder definitief resultaat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 26 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.