De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 26 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Voedselhulp van start in Kaboel

Van onze speciale verslaggever

   
 

KABOEL - Noorse en Franse hulporganisaties zijn gisteren begonnen met het op grote schaal uitdelen van voedselhulp aan de duizenden armen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Daarmee verslaat het particulier initiatief ruimschoots de hulpmachinerie van de Verenigde Naties.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
(Foto: De Telegraaf)
Dagelijks deelt VN-woordvoerder Eric Falt in Kaboel mee dat wat er zoal aan hulpgoederen, met name voedselhulp, naar Afghanistan is getransporteerd. Uitdelen van die VN-voedselhulp zal echter niet voor medio deze week gaan plaatsvinden.

De VN opereert beduidend logger dan de kleinere, meer efficiënte particuliere hulpgoederen, zoals het Franse Acted en het Noorse NCA.

Anderzijds kunnen de particuliere hulpverleners niet die gigantische hoeveelheden Afghanistan binnenbrengen, die de VN-agentschappen zoals Unicef en het Wereldvoedselprogramma (WFP) wel kunnen.

"Wij hebben in Kaboel meteen na het verdwijnen van de Taliban onderzocht welke huishoudens in welke wijken dringend behoefte hebben aan voedsel. Hier in Baborshah bijvoorbeeld gaat het om enige duizenden families. Die hebben wij een rantsoenkaart gegeven, die ze iedere maand kunnen inwisselen voor 2 blikken kookolie, 20 kilo rijst, 10 kilo bonen en 6 kilo suiker", zegt de leider van het distributiecentrum, Mohammed Achmed.

Honderden inwoners stonden gisteren op hun beurt te wachten voor het distributiecentrum. Ook veel weduwen kwamen hun aandeel, goed voor een maand voeding voor een gezin van zeven leden, in ontvangst nemen. Sommigen hadden kruiwagens meegenomen om het zware rantsoen te kunnen vervoeren.

Vrouwen

De VN lijken veel tijd te hebben verloren door te hameren op het inzetten van vrouwen bij de voedseluitdeling. Na eindeloze besprekingen gaven de voorlopige nieuwe machthebbers het Wereldvoedselprogramma eerder deze week toestemming om vrouwen in te zetten om de behoefte te peilen. Met veel tamtam kondigde Eric Falt aan dat de Afghaanse vrouwen die voor het WFP werken voortaan binnen niet meer de chador hoeven te dragen, maar slechts een hoofddoek.

Volgens Falt kunnen alleen vrouwen in de huishouding nagaan welke voedingsbehoefte er zijn, maar Mohammed Achmed noemde dat gisteren absolute flauwekul. "De nood is inmiddels zo groot, dat ook mannen in huis naar de lege schappen mogen komen kijken. Maar natuurlijk zetten wij ook vrouwen in."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 26 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.