De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 26 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Weinig verzet bij
inname van Konduz

Van onze speciale verslaggever

   
 

Hans Kuitert KABOEL - Konduz, het laatste Taliban-bolwerk in het noorden van Afghanistan, is dit weekeinde zonder echt zware gevechten in handen gevallen van de Noordelijke Alliantie, aldus haar commandant Mohammed Daoed Khan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 12kb)
Mohammed Daoed Kahn (Foto: EPA)
Vele duizenden Taliban, onder wie ook buitenlandse huurlingen, zijn in Konduz massaal overgelopen naar de Noordelijke Alliantie. Het noordelijke leger bezette zonder veel incidenten delen van de stad, waar nog slechts enige honderden fanatieke buitenlandse Taliban zich hebben verschanst.

Gevreesd wordt dat deze Arabische, Pakistaanse en Tsjetsjeense strijders, die zich bij de Taliban hebben aangesloten, zich niet zonder slag of stoot zullen overgeven. Terwijl tegen het vallen van de avond al enige duizenden Afghaanse Taliban zich hadden overgegeven, durfde de Noordelijke Alliantie de stad nog niet volledig in handen te nemen. "Er zijn nog haarden van verzet", zei Daoed Khan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Rabbani (Foto: EPA)
De Taliban kwamen vanaf het eerste ochtendkrieken massaal de stad uit en passeerden de kolonnes van de Noordelijke Alliantie. Ze werden verwelkomd door hun voormalige tegenstanders. De overgave verliep vreedzaam, op de arrestatie van een Arabische Taliban-aanhanger na die bij zijn overgave een handgranaat tot ontploffing bracht. Samen met twee andere buitenlandse Taliban verloor hij het leven.

Ontwapend

De desertie volgde na dagenlange onderhandelingen over een amnestie-aanbod van de Noordelijke Alliantie. De Afghaanse Taliban werden gisteren ontwapend en verder ongemoeid gelaten. Alleen de buitenlanders werden ingerekend.

Dan rest de Taliban nog de zuidelijke stad Kandahar, het bolwerk van de koran-strijders. Hier wordt de meest jeugdige Taliban-strijders eveneens amnestie aangeboden, ditmaal door een groep van 70 regionale stamhoofden van de Pasjtoen-stammen in Kandahar en andere grensprovincies met Pakistan.

Voormalig president en leider van de Noordelijke Alliantie, Boerhanoeddin Rabbani, zei gisteren in Kaboel dat er geen bijltjesdag zal plaatsvinden als de buitenlanders in Konduz zich overgeven. "We willen hun lot bepalen aan de hand van geldend internationaal recht", aldus Rabbani.

Vrijuit

Een bewijs dat een dergelijke overgave "volgens het internationale boekje" verloopt, werd zaterdag geleverd bij Maidan Shahr, twintig kilometer ten zuiden van Kaboel. Daar werd eveneens onderhandeld over overgave. De Afghaanse Taliban mochten vrijuit gaan, een handjevol Arabische medestrijders werd gevangen genomen.

Voormalig onderminister van Binnenlandse Zaken van het Taliban-bewind, mullah Mohammed Khaqzar, de hoogst geplaatste overloper tot nu toe, zei gisteren in Kaboel dat "Bin Laden en zijn buitenlandse strijders en extremistische elementen binnen de Taliban verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van ons land."

Volgens Khaqzar danst Taliban-leider Omar volledig naar de pijpen van de nog steeds niet gevonden Osama bin Laden. Veel Taliban, die gisteren overliepen, voelden zich door hun leider mullah Mohammed Omar in de steek gelaten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 26 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.