De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 26 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Geweld bij begin
Israël-missie VS

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De nieuwe Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, generaal b.d. Anthony Zinni die vandaag in Israël arriveert, had niet op een moedelozer moment kunnen komen, na een weekeinde vol geweld dat aan twaalf Palestijnen, onder wie een 13-jarige stenen gooiende jongen, en één Israëli het leven kostte.

Ook gisteravond ging het Israëlische leger door met het onder vuur nemen van Palestijnse doelen in de Gazastrook. De aanvallen met onder meer raketten afgevuurd van gevechtshelikopters zijn een reactie op de dood van een Israëlische soldaat die bij een Palestijnse mortieraanval om het leven kwam.

Volgens de Palestijnse autoriteiten is de aanval van Israël op Gaza, waarbij zeker twaalf raketten werden afgeschoten, een poging "om de regio te laten exploderen en de missie van Zinni te laten mislukken." Diverse kantoren van de Fatah-beweging van Jasser Arafat lagen in puin na de aanval.

Twee bommen ontploften gisteravond toen de Israëlische opperbevelhebber Sjaoel Mofaz in een konvooi Hebron passeerde. Er raakte niemand gewond en onduidelijk is nog of de aanslag voor Mofaz was bedoeld.

Wraak

Israël heeft de interne bewaking verscherpt omdat het wraak vreest van de militante Hamas-beweging die heeft gedreigd met een bloedbad in Tel Aviv nadat een van hun belangrijkste militaire leiders door Israël was omgebracht. Mahmoed Aboe Hanoed kwam samen met twee kameraden om het leven toen raketten, afgevuurd van Apache-gevechtshelikopters zich in zijn auto boorden.

Hanoed was een van de meest gezochte Hamas-leiders. "Moordenaar nummer 1", aldus Israëls minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer. De 34-jarige Palestijn wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van tientallen Israëli's, onder wie de slachtoffers van de discoramp in Tel Aviv en het drama in de pizzeria in Jeruzalem dit jaar.

Het is een boodschap aan de Palestijnen dat geen enkele militante leider zich veilig kan voelen. Hanoed had een bijna legendarische reputatie onder de Palestijnen omdat hij verschillende keren aan Israëlische aanslagen ontsnapte. Zo ontkwam hij aan een speciale legereenheid die 's nachts zijn woonplaats Asira a-Sjamaili had omsingeld en wist hij levend uit de door Israël gebombardeerde gevangenis in Nabloes te kruipen.

Grote vraag is nu wat Hamas zal doen. Er was sprake van een soort akkoord waarbij Hamas zich tijdelijk niet meer richtte op aanslagen op Israël na de aanvallen op de Verenigde Staten. Gelet op de woedende sfeer bij de begrafenis van Hanoed zal Hamas die terughoudendheid wel laten varen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 26 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.