De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 26 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Moeder, dochter en vriendje sterven in kogelregen
Bloedbad bij aanslag op Dordts gezin

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (336x512, 23kb)
In de Dordtse Giessenstraat vond de drievoudige moord plaats. (Foto: Roel Dijkstra)
De drievoudige moord - In Dordrecht: een moeder, een dochter en het vriendje van de dochter worden in koelen bloede thuis doodgeschoten. In Zwolle: een populaire barkeeper wordt dood gevonden tussen enkele auto's. Hij is gruwelijk toegetakeld. In Bunnik: een 35-jarige vrouw wurgt haar 15-jarige zoon. In het bijzijn van haar vijf maanden oude baby wordt in Winschoten de 21-jarige mevrouw Buiter met een schot door het hoofd gedood. En dat zijn alleen nog maar de moorden van zomaar een novemberweekend in Nederland.

De drievoudige moord vrijdagavond aan de Giessenstraat in Dordrecht, blijkt gepleegd door een onbekend aantal knapen, die laat bij het gezin op bezoek kwamen. De schoten vielen kort na hun komst. Over de achtergronden is nog niets bekendgemaakt, maar gisteravond laat zijn twee mannen in verband met deze zaak gearresteerd. Inmiddels zijn twee aanhoudingen verricht.

Verkeerde vriendjes

De buurt omschrijft het getroffen gezin als 'heel vriendelijk' en 'keurig net'. Omwonenden veronderstellen dat de daders wellicht gezocht moeten worden in de kringen van 'verkeerde vriendjes'.

De slachtoffers van het dodelijk geweld zijn moeder Wilma van Griensven (39), haar oudste dochter Linda (16) en Linda's vriendje (16). Ze werden alledrie onder vuur genomen in de huiskamer van de woning. Ze overleden in huis. De overlevenden zijn Wilma's vriend Guus (35) en haar jonge dochter Sylvia (11). Beiden konden aan de schietpartij ontkomen.

De woning ligt op de tweede etage, boven in het flatgebouw. De daders konden vrij gemakkelijk de deur van de portiekwoning bereiken, omdat het slot van de toegangsdeur tot het trappenhuis kapot is. 'Duwen. Slot is besteld' vermeldt een briefje dat op de deur is geplakt. De doffe knallen die omstreeks half twaalf te horen waren, worden door de buren omschreven als 'het op elkaar gooien van blokken hout'. Vervolgens werd de deur hard dichtgeslagen. Niemand heeft die opeenvolging van geluiden uitgelegd als een schietpartij. Omdat bij het gezin Van Griensven over enkele weken zou verhuizen, werd eerder gedacht aan voorbereidingen voor een verhuizing. Het gezin had onlangs een woning in de omgeving gekocht.

Mevrouw Van Griensven was ziekenverzorgster in het nabijgelegen woon- en zorgcentrum Merwelanden. Ze was daar zeer gezien. Haar vriend Guus werkt als roltrap- en liftinstallateur bij een bedrijf in Raamsdonksveer.

Barkeeper

In Zwolle en het nabijgelegen Wapenveld is met ontsteltenis gereageerd op de moord op de 25-jarige Herko van der Haar uit Wapenveld, wiens levenloze lichaam zaterdagochtend op een parkeerplaats aan de Koekoekstraat in de Zwolse wijk Kamperpoort werd gevonden. Hij was barkeeper in 't Zwarte Paard. "Hij lag tussen de geparkeerde aanhangwagens naast mijn huis. Hij was erg toegetakeld en zat helemaal onder het bloed. Echt afschuwelijk om te zien. Waarschijnlijk is hij neergestoken", zegt een van de omwonenden.

In het Veluwse Wapenveld sloeg het nieuws in als een bom. "Ongelooflijk. Het was een hele goeie vent die nooit een vlieg kwaad deed. Ook had hij geen vrienden in de criminele sfeer. Het was gewoon een hardwerkende horecajongen", aldus oud-klasgenoot Annuska Eilander.

Een 35-jarige vrouw uit Bunnik heeft dit weekeinde haar 15-jarige zoon thuis door verstikking om het leven gebracht.

Het drama speelde zich 's nachts af in een woning boven het winkelcentrum aan Het Slot. Na haar daad belde de moeder in verwarde toestand haar huisarts. De dokter trof de vrouw totaal overstuur beneden aan. De jongen lag in de slaapkamer dood in zijn bed.

Een buurtbewoonster vertelde verbijsterd: "Ik heb nooit iets vreemds gemerkt. Integendeel, de twee leken altijd stapelgek op elkaar", zei ze.

Caissière

De 21-jarige alleenwonende mevrouw Buiter is zondagmiddag in haar woning aan de Van Kinsbergenlaan in Winschoten met een schot in het hoofd gedood. Haar vijf maanden oude dochtertje bleef ongedeerd. De dader is voortvluchtig.

De jonge vrouw was caissière bij een supermarkt. Ze woonde nog maar een paar maanden in de straat nadat haar relatie met de vader van haar kind was stukgelopen. Of de man iets met de moord te maken heeft is onbekend. De ex-vriend is afkomstig uit een land rondom de Middellandse Zee.

Omwonenden gaan ervan uit dat de verbroken relatie met haar vroegere vriend de reden is voor het misdrijf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 26 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.