De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 26 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederlanders in gecrasht toestel

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Bij een vliegtuigongeluk in Zwitserland zijn dit weekeinde mogelijk 24 mensen om het leven gekomen. In het toestel zaten ook twee Nederlandse zangeressen van de Duitse meidengroep Passion Fruit. Vermoedelijk is de 29-jarige Debby Sint-Maarten een van de overlevenden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
Reddingswerkers bij brokstukken van het ramptoestel. (Foto: EPA)
Zij ligt in het academisch ziekenhuis van Zürich op de intensive care. Haar toestand wordt omschreven als 'stabiel'.

Haar collega Nathaly van Ende (leeftijd onbekend) behoort tot de vermisten. Haar stoffelijk overschot is nog niet geborgen.

De meidengroep Passion Fruit is in Duitsland al enkele jaren populair vanwege de vrolijke zomerhits, die inspelen op aspecten als vakantie, plezier, zon en strand. 'Gouden' hits waren Rigga Ding Dong Song (1999), Wunderland (2000) en Bongo Man (2001).

Het vliegtuig, een viermotorige Jumbolino Avro RJ 100 van de maatschappij Crossair met 28 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord, stortte zaterdagavond kort voor de geplande landing neer in een bosgebied nabij het vliegveld Kloten. Het Zwitserse toestel was een uur eerder, met twee ervaren piloten in de cabine, vanaf de Berlijnse luchthaven Tegel vertrokken.

Van tien inzittenden zijn de stoffelijk overschotten inmiddels geborgen. Onder hen bevonden zich de Amerikaanse zangeres Melanie Thornton en de vice-burgemeester van de stad Jeruzalem. Thornton, de drijvende kracht achter de groep La Bouche, was net een solo-carrière begonnen. Van de negen overlevenden, die in ziekenhuizen in Zürich liggen, zijn er twee slecht aan toe.

De overlevenden zaten overwegend in het staartstuk van de machine. Hulpverleners vonden hen dwalend en ontredderd in het bos waar het vliegtuig neerkwam. Veertien inzittenden worden nog vermist. Gisteravond werd de hoop zo goed als opgegeven dat zij nog in leven zijn en mogelijk in het bos ronddolen.

Omdat nog niet alle familieleden van de slachtoffers zijn ingelicht, hebben de Zwitserse autoriteiten de passagierslijst nog niet vrijgegeven. Er is alleen bekendgemaakt dat de inzittenden de Zwitserse, Duitse, Oostenrijkse, Israëlische, Canadese en de Nederlandse nationaliteit hebben.

Christian Gerber van het Zwitserse bureau voor de Burgerluchtvaart (BAZL) vermoedt dat het toestel te laag heeft gevlogen en daardoor boomtoppen heeft geraakt. Waarom het toestel zo laag vloog is nog onduidelijk, maar het zou verband kunnen houden met plaatselijke sneeuwstormen die zaterdagavond woedden.

Zowel de cockpit-voicerecorder als de flight-datarecorder zijn gevonden. De eerste gegevens worden morgen verwacht. Het verongelukte toestel onderging op 16 november de laatste inspectiebeurt en zou begin volgend jaar in groot onderhoud gaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 26 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.