De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 26 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fortuyn lijsttrekker
Leefbaar Nederland

   
 

AMSTERDAM - Een jubelende Pim Fortuyn is gisteren tijdens een Amerikaans aandoende verkiezingsshow met een overweldigende meerderheid van de stemmen gebombardeerd tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
"Tot uw dienst", grapte Fortuyn tijdens de verkiezingsshow.
De nieuwe fractieleider danste van geluk als een heuse prima ballerina over het podium van de schouwburg in Hilversum voor een zaal met 400 uitgelaten congresleden, nadat hij eerder in tranen was uitgebarsten over zijn uitverkiezing.

„Ik was toch gespannen. Het wordt een opgave. Als het dan gebeurt, doet dat je toch iets”, aldus de man die zichzelf ’nepprofessor’ noemde. Leefbaar Nederland-voorzitter Jan Nagel noemde Fortuyn na afloop van het congres „een ijdele maar wel zeer capabele man”.

Fortuyn versloeg met gemak twaalf concurrenten, die slechts enkele stemmen wisten te vergaren. „Ik waarschuw nu al dat dit gevaarlijk wordt”, aldus kandidaat-lijsttrekker Anneke Smit-Boerma, die woedend de vergadering verliet. „Fortuyn is iemand die oproept tot een heilige oorlog tegen de islam en mensen uit elkaar drijft.”

In zijn strak geregisseerde aanvaardingsspeech, ingeleid door hoorngeschal, hamerde Fortuyn erop dat Leefbaar Nederland geen politieke partij moet worden. De lijsttrekker kreeg de lachers pas echt op zijn hand toen hij pontificaal aan het einde van zijn optreden salueerde en „At your service” riep, alsof hij in de race voor het Amerikaanse presidentschap is.

De ambitieuze Rotterdammer moest accepteren dat het congres het quotum van 10.000 vluchtelingen in het verkiezingsprogramma schrapte. „U heeft mij gekozen, maar u heeft niet geëist dat ik mijn verstand zou inleveren”, zei Fortuyn droogjes.

De voorspelde rellen tijdens het congres van Leefbaar Nederland bleven uit. De leden volgden braaf partijvoorzitter Nagel, die aan het begin van de bijeenkomst nog eens uitdrukkelijk het vertrouwen van de aanwezigen vroeg en kreeg. Vier dissidenten kregen vervolgens dertig seconden de tijd om zich uit de voeten te maken.

Ook zanger/diskjockey Henk Westbroek had geen zin in lange discussies. „Iedereen mag gefrustreerd zijn, maar doe dan net als ik, ga naar de psychiater”, aldus Westbroek, die dreigde de vergadering vroegtijdig te verlaten om met zijn dochter naar de Harry-Potterfilm te gaan. Tijdens de rede van Fortuyn keek Westbroek nogal bedenkelijk toen de nieuwe partijleider ondernemers de hemel in prees.

Voor Fortuyn gaat een droom in vervulling. Hij krijgt van Leefbaar Nederland het podium waar hij jarenlang naar snakte. Ook als de uitslag van de naderende Tweede-Kamerverkiezingen tegenvalt gaat hij het parlement in. „Dat zie ik als corvee, maar dan ga ik het wel doen. Want dan heeft de kiezer mij gekozen en dan ga ik vier jaar Kamerwerk doen”, aldus Fortuyn, die tijdens de verkiezingscampagne zijn commissariaten en adviseurschappen weigert op te geven. „Waar moet ik anders van leven?”

De kersverse lijsttrekker, die talloze politici citeerde, onder wie Van Agt, Wiegel en Van Mierlo, bereed in zijn toespraak stokpaardjes zoals de directe verkiezing van burgemeesters, commissarissen van de Koningin en de minister-president. Ook hekelde hij het paarse zorg- en onderwijsbeleid, waarin de burger volgens hem centraal moet komen te staan. „We moeten af van het subsidie-socialisme. Bij het loket krijg je je geld, maar je moet je ziel inleveren”, hield hij zijn gehoor, onder wie ruim honderd journalisten, voor.

Hoogleraar David Pinto was eveneens kansloos voor het lijsttrekkerschap. Hij gokt nu op een hoge plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. De hoogleraar verwacht dat hij goed met Fortuyn kan gaan samenwerken. „Hij heeft zo zijn sterke en zwakke kanten en die heb ik ook”, aldus Pinto.

)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 26 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.