De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vliegensvlug van Vught naar Vicenza
   
 

BEERS - OV-jaarkaart opgezegd? Check. Studie en studiefinanciering in de ijskast? Yep. Kamersleutels ingeleverd bij de huisbaas? Huhhuh. De Vughtse Volleybalclub VVC laten weten dat de samenwerking per direct ten einde loopt? Ja, dáár waren ze blij mee. De regellijst van de libero van het Nederlands vrouwenvolleybalteam, Elke Wijnhoven, is bloedserieus, ellenlang en moet binnen slechts enkele dagen worden afgehandeld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 9kb)
Elke Wijnhoven. (Foto: GER LOEFFEN)
Vandaag meldt de 20-jarige ALO-studente zich op stel en sprong in het Italiaanse Vicenza, waar zij de rest van het seizoen voor de plaatselijke Serie A1-club uitkomt.

Eigenlijk heeft ze helemaal geen tijd voor een gesprek. Druk, druk, druk. "Erg hè. Ik hoorde woensdag pas dat het doorging. Donderdag thuisgekomen. Vier dagen dus om het hoogstnoodzakelijke te regelen. Ik zal alsnog wel 1001 dingen vergeten. Maar ik heb hele lieve ouders, die moeten me maar het een en ander nadragen, ha ha. Ik heb de beslissing om naar Italië te gaan niet eens weloverwogen kunnen nemen. Die tijdsdruk nekt je. Maar mijn gevoel is goed. In Vicenza kom ik bijvoorbeeld Chaïne Staelens, ook Oranje-international, tegen. Verder is het peil van de club vergelijkbaar met het Nederlands team. Dat betekent dus niet eens in de zoveel tijd, maar gewoon elke week een wedstrijd op topniveau. Dergelijke argumenten maken de keuze voor Vicenza een heel gemakkelijke."

De bondscoach van het Nederlands team, de Italiaan Angelo Frigoni, staat vierkant achter zijn libero. VVC had iets meer moeite met haar vertrek. Wijnhoven nuchter: "Neem het ze eens kwalijk. Ik speel koud twee maanden in Vught. Na een rotseizoen hadden ze met mij wat meer zekerheid in het team. Dat valt plotseling weg. Het bestuur baalde daarvan en wilde me niet zomaar laten vertrekken. Ik sta onder contract van Topvolleybal Nederland en VVC eiste van hen een schadevergoeding. Via Vicenza is dat in orde gekomen. Frigoni was superblij. Hij kent de coach van Vicenza, Giovanni Guidetti, als zijn broekzak. Uit de oude tijd, zeg maar, toen Frigoni coach was van het Italiaanse team. Ze hebben dezelfde werkwijze. Dat komt mij weer goed uit, want dan kan ik bij zowel het Nederlands team als mijn Italiaanse club dezelfde speelstijl hanteren."

Met haar overgang naar Italië volgt ze het voorbeeld van Oranje-internationals als Erna Brinkman en Riëtte Fledderus. Enthousiast: "Als we samen kwamen met het Nederlands team, dan was het altijd te gek om de verhalen van de 'Italiaanse' meiden te horen. Ik hoopte dat zoiets mij ook eens zou overkomen."

"En toen kreeg ik opeens een uitnodiging voor een trainingsstage. Guidetti wilde me vier dagen zien, nadat hij me afgelopen zomer op een plaatselijk oefentoernooi en in Montreux had gezien. Natuurlijk klinkt er een stemmetje in je achterhoofd dat zegt dat je rekening moet houden met een eventuele overgang. Aan de andere kant verwerp je die gedachte voortdurend. Bang voor de teleurstelling. Maar als je voet op Italiaanse bodem zet en vrijwel onmiddellijk hoort dat de libero van Vicenza het voor gezien houdt, komen de kriebels. Dan valt alles vrij snel op z'n plaats en weet je dat je je vrienden en familie een tijdje niet gaat zien. De reden van de verwijdering maakt het allemaal echter een stuk draaglijker."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.