De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Winterspelen gaan hoe dan ook door
   
 

SALT LAKE CITY - Mitt Romney, de organisator van de komende Winterspelen, was op elf september in Washington. Na de aanslagen ging hij meteen naar het Pentagon. Daar zag en rook hij de oorlog en de dood, in zijn eigen land. De verwarring en de angst duurde een etmaal. Romney: "Toen heb ik resoluut besloten dat de Winterspelen in 2002 hoe dan ook door zouden gaan. Net zoals IOC-voorzitter Rogge ben ik ervan overtuigd dat de Olympische Spelen nooit het slachtoffer van terreur kunnen zijn. Maar juist het antwoord erop."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Mitt Romney. (Foto: AP)
Na zijn toespraak op de International Olympic Security Conference, die dit weekeinde in Salt Lake City werd afgesloten, kreeg Romney een daverende ovatie. Drie dagen lang stond voor vertegenwoordigers van de IOC-sponsors, nationale overheden en NOC's het thema veiligheid tijdens de komende Winterspelen centraal. Als extraatje werd er vanuit Washington nog eens tien miljoen dollar beschikbaar gesteld, waarmee het budget voor het security-plan de 300 miljoen dollar overschrijdt. In Salt Lake City wordt één op de vier olympische dollars aan de veiligheid uitgegeven. Hoewel de diverse instanties geen details prijsgaven, werd tijdens de conferentie opnieuw duidelijk, dat de olympische stad medio februari in een fort zal worden omgetoverd, maar dat honderd procent veiligheid niet bestaat.

De autonome terrorist is de grootste zorg. In de mormonenstad verklaarde special FBI-agent Don Johnson dat er geen blauwdruk bestaat om de zogenaamde huisterrorist, die het sportspektakel wil saboteren, bij voorbaat uit te schakelen. Johnson: "Hoewel ik durf te voorspellen dat de Spelen veilig en succesvol gaan worden, bestaat altijd het risico dat een of andere gek het in zijn eentje gaat proberen."

Op de conferentie gaf Johnson een toelichting op het veiligheidsplan, hét draaiboek voor komende internationale sportevenementen. "Bij al onze voorbereidingen hebben wij ons afgevraagd wie er bevoegd is. Uiteindelijk kwamen alle betrokken partijen, van lokaal tot federaal niveau, bij elkaar in één kamer. Dat was uniek. In het nieuwe model staat aan de top het zogeheten Incident Command System, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd. Door op de diverse niveaus samen te werken en door het besef dat wij aan een gezamenlijk doel werken, kunnen de Spelen veilig en succesvol worden. Met andere woorden: stop je ego in je zak."

De komende weken hoopt veiligheidsexpert Johnson bij de samenwerkende instanties het vertrouwen te kweken. Vertrouwen en wederzijds respect als de sleutel tot succes. En om een aanslag zoals vijf jaar terug te voorkomen. Toen werden de zwaarbeveiligde Spelen van Atlanta opgeschrikt door een explosie in het drukbezochte Centennial Park. Aanvankelijk dacht de FBI de dader te hebben gearresteerd, maar deze man moest later wegens gebrek aan bewijs worden vrijlaten. Daarna kwam men Eric Rudolph op het spoor. De bewijslast tegen de nog altijd voortvluchtige Rudolph, die tevens verantwoordelijk wordt gehouden voor bomaanslagen op een abortuskliniek en een nachtclub, is zo waterdicht dat de rechtbank hem in staat van beschuldiging heeft gesteld. Op de conferentie viel ook de naam van Timothy McVeigh. Een paar jaar geleden blies hij een kantoorgebouw in Oklahoma City op. Bij deze aanslag, waarbij McVeigh het vooral had gemunt op de in het gebouw aanwezige overheidsinstanties, kwamen 167 slachtoffers om het leven.

Ondertussen wordt de FBI ook nog eens geconfronteerd met een nieuwe, onzichtbare vijand met de naam antrax. Johnson: "Alle technologie zal worden gebruikt om een aanval met antrax te voorkomen." Indien de FBI in februari nog steeds op zoek is naar de daders.

Nu Washington ook nog eens 3.000 militairen van de Nationale Garde beschikbaar heeft gesteld, zal Salt Lake City en omgeving door ruim 11.000 man worden beveiligd. "Daarom ben ik ervan overtuigd dat de Spelen een warm en veilig verloop kennen," meldde Robert Flowers, commissaris van Utah Olympic Safety Command. "Op dit moment hebben wij nog niet een dreigement ontvangen, ondanks de situatie in de wereld. Wat er ook gebeurt, wij zullen er een antwoord op hebben. Wij dachten altijd dat wij onaantastbaar waren. Tot elf september. Toen is iedereen wakker geschud."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.