De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gregoor van Dijk: Kind van de rekening
   
 

BORDEAUX - Verscholen tussen de wijnranken van Margaux resideert Roda JC in een protserig kasteel. Op het weelderige landgoed van een van de duurdere Médoc-wijnen krijg je niet het gevoel dat de Limburgers vanavond als underdog in de derde ronde van de UEFA Cup aantreden. Tegen Girondins Bordeaux dicht echter niemand de zwaar gehavende Nederlandse subtopper kansen toe. Een gedachte die gesterkt wordt door de wetenschap dat 2001-2002 geen goed jaar voor Roda JC lijkt te worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Gregoor van Dijk.
De Kerkraadse formatie staat in de competitie nog steeds pijnlijk onder de rode streep. Dat het zich tot de laatste 32 clubs van de UEFA Cup heeft geplaatst, mag al een wonder worden genoemd. Juist doordat Girondins de hemel in wordt geprezen hoopt trainer Georges Leekens te profiteren van het Calimero-effect. Onderschatting is immers wel vaker een Franse kwaal geweest.

Mentaliteit, moed en concentratie zijn volgens Leekens de essentiële ingrediënten voor een eventuele stunt. Wat dat betreft zal Gregoor van Dijk, de ijzervreter op het middenveld, in het Stade Lescure voorop moeten lopen. De afgelopen tijd beleefde de Groninger bij Roda JC de moeilijkste maanden van zijn leven, maar nuchter en strijdvaardig bleef hij op zijn talent vertrouwen. Afgelopen zaterdag tegen Willem II demonstreerde hij eindelijk weer eens zijn status.

Samen met zijn vader Jan van Dijk verhuisde Gregoor afgelopen zomer van FC Groningen naar Roda JC. Zo vader, zo zoon. Bij beiden leefde de gedachte dat ze het in het diepe zuiden helemaal zouden maken. "Maar het liep een beetje anders dan ik me had voorgesteld", constateert Gregoor van Dijk nu. "Ik heb de pech gehad dat het totaal niet liep met het elftal. Daarvoor zijn een hele hoop oorzaken aan te wijzen. Als voetballer en zeker als mens zal ik later zeker mijn voordeel halen uit deze moeilijke periode. Het was niet makkelijk, maar ik ben mentaal enorm gegroeid."

In de mijnstreek werd Van Dijk-junior al gauw hatelijk tot 'zoonlief' omgedoopt. Zeker toen er binnen de selectie onvrede over het functioneren van zijn vader ontstond, werd hij het kind van de rekening. "In Groningen speelde ik ook onder mijn vader. Daar heb ik geleerd om die band te scheiden. Toen ik bij Roda JC kwam, voelde ik dat ik me op het veld dubbel moest bewijzen. Spelen onder het trainerschap van mijn vader, was hier eerder een nadeel dan een voordeel. Ik werd extra kritisch gevolgd."

Juist omdat Jan van Dijk 'Mister Roda' Eric van der Luer passeerde ten faveure van zijn zoon, kwam Gregoor in de vuurlinie te liggen. Dat effect werd versterkt toen Roda JC de slechtste seizoenstart in de clubgeschiedenis doormaakte. Na vijf competitiewedstrijden werd het sprookje van Van Dijk-senior wreed verstoord. Het snelle en omstreden ontslag liet Gregoor zeker niet koud.

"Ik heb geprobeerd om op dat ontslag zo nuchter mogelijk te reageren. Je weet nu eenmaal dat dit soort beslissingen in het voetbal genomen kunnen worden wanneer de prestaties tegenvallen. De eerste dagen zat ik zeker niet lekker in mijn vel. Tegen FC Den Bosch speelde ik toen heel slecht. Daarna heb ik de hele affaire van me af weten te zetten. Het was lastig, maar ik kon er toch niets meer aan veranderen. Ik besefte dat ik op het veld verder moest."

Vervolgens moest de vorige week 20 jaar geworden middenvelder de volgende tegenslag incasseren. Leekens passeerde hem, waardoor hij wekenlang buiten de basis viel. "Natuurlijk was ik het niet eens met die beslissing. Ik baalde en had het niet meer naar mijn zin bij Roda JC. Steeds riep ik tegen mezelf dat ik genoeg kwaliteiten had om te spelen. Dat wilde ik bewijzen en dat was mijn drijfveer om nooit het hoofd te laten hangen."

Een professionele instelling waardoor Leekens niet meer om hem heen kon. Ook bestuurslid Nol Hendriks maakte zich sterk voor hem. Hij is ervan overtuigd dat Van Dijk-junior binnen een aantal jaren in het grote Oranje staat. "Niet alleen vanwege zijn talent, maar ook door zijn mentaliteit", aldus Hendriks. "Dat soort spelers hebben we op het middenveld nodig. België heeft de afgelopen week nogmaals bewezen hoe belangrijk inzet in het hedendaagse voetbal is."

Tegen het sterrenteam van Girondins heeft Van Dijk een belangrijke controlerende rol op het middenveld. "Ik ben geprikkeld om hier sterk te spelen. Het zal een hele moeilijke wedstrijd worden. Puur op kwaliteit moeten we het onderspit delven, dus zal er uit een ander vaatje moeten worden getapt. Met een betere mentaliteit dan normaal en een geslepen tactisch plan kunnen we een kansje maken. Het zal moeilijk worden. Vooral omdat we nog steeds zoekende zijn. Het vertrouwen is er nog niet, al begint er weer lijn in te komen. De laatste twee duels tegen FC Groningen en Willem II zag je dat bij vlagen. Mooi voetbal is helaas nog niet aan de orde. Een resultaat neerzetten is veel belangrijker. Met een doelpuntje in Bordeaux zouden we misschien voor een stunt kunnen zorgen."

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Roorda, Sonkaya, Vrede, Luijpers, Van Dessel, Tchoutang, Van Dijk, Rudge, Lawal, Nygaard en Anastasiou. Afwezigen: Kalac, Tomasic, Soetaers, Van der Luer, Sonko, Colinet en Berglund.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.