De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Geurts houdt het voor gezien
   
 

AMSTERDAM - Rob Geurts heeft de knoop doorgehakt: de bobsleeër uit Nieuwegein ziet af van een poging op een nieuw olympisch avontuur na Lillehammer 1994. Salt Lake City 2002 laat hij aan zich voorbijgaan. Nooit meer strijdt hij tegen de elementen, de concurrentie en de keuzeheren. De nestor van de bobsport raast begin januari tijdens de World Cup in Sankt Moritz met zijn remmer en vriend Marcel Welten voor het laatst door het ijskanaal. Althans, wanneer hij zich via de NK in Königssee weet te plaatsen. "Het is mijn favoriete baan. Daar wil ik nog één keer laten zien wat ik kan. Maar ook wanneer het boven verwachting goed gaat, zal ik geen aanspraak maken op een nominatie voor de Winterspelen. Het is mooi geweest."

Geurts begint deze week, tijdens de Europa Cup in Winterberg, aan zijn afscheidstoernee. De 42-jarige sportschoolhouder bereikte na de nodige strubbelingen de afgelopen weken, gisteren een compromis met de Bob- en Sleebond Nederland (BSBN). Hij stond erop de resterende World Cups met Welten als remmer de competitie in te gaan; in de viermansbob zou hij de beste remmer van Nederland uitlenen aan het team van Arend Glas, dat afgelopen weekeinde met de zesde plaats in Lake Placid boven zichzelf uitsteeg. Hoofdcoach Tom de la Hunty week af van de afspraken, waardoor Geurts de World Cups in Noord-Amerika aan zich voorbij moest laten gaan.

Daardoor dient hij in de vervolgwedstrijden in de vierde en laatste startgroep te vertrekken. Geurts, nadat hij zijn bezwaarschrift had ingetrokken: "Door de verslechterende ijsomstandigheden scheelt je dat zo een halve seconde. Dat is heel veel in deze snelheidssport. Dat is ook een van de redenen, dat ik de jacht op de Spelen ben gestopt. Toch ben ik blij, dat dit compromis eruit is gerold. Ik was het gezeur meer dan beu en kan nu met opgeheven hoofd aan mijn afscheidstoernee beginnen. Zonder dat ik de kwalificatiedruk op me hoef te nemen. Want mijn besluit staat vast."

De afgelopen weken heeft hij ingezien, dat het leven meer biedt dan laagvliegen, botsen en sturen door het ijskanaal. "Het is mooi geweest. Ik wilde de bobsleesport niet met ruzie vaarwel zeggen. Na 25 jaar is het welletjes. Ik kreeg de afgelopen tijd spijt van de dingen, die ik ervoor heb moeten laten. Bovendien kreeg ik door de ontwikkelingen een enorme knauw. Is het dat allemaal waard geweest? De opluchting is groot en ik verheug me op de laatste runs met Marcel Welten."

Het is niet helemaal uitgesloten, dat Geurts ontbreekt in Salt Lake City. De BSBN wil zijn know how niet verloren laten gaan en sluit niet uit, dat er in de naaste toekomst een rol zal zijn weggelegd voor de pionier van het eerste uur binnen het vaderlandse bobsleeën, dat langzamerhand de kinderschoenen lijkt te zijn ontgroeid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.