De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Tijdstip waarop Nutreco bijstelt, verrast de markt

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

BOXMEER - Vee- en visvoerconcern Nutreco heeft beleggers een lelijke poets gebakken. Dat het bedrijf na winstwaarschuwingen van tientallen andere ondernemingen ook de eigen verwachting neerwaarts heeft bij moeten stellen, zullen de aandeelhouders Nutreco waarschijnlijk wel willen vergeven. Maar wat de timing betreft, is dat ongetwijfeld anders: de winstwaarschuwing van Nutreco kwam drie dagen na een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Daar werd over de neerwaartse bijstelling met geen woord gerept.

Het Boxmeerse bedrijf heeft zo'n last van de lage zalmprijs, luidde het gisterochtend voorbeurs pas, dat de nettowinst dit jaar niet groeit maar zal blijven steken op hetzelfde niveau als vorig jaar, 90,9 miljoen. Mocht Nutreco vrijdag nog 9% bijschrijven, omdat de winstverwachting voor 2001 overeind bleef, gisteren volgde de afstraffing alsnog, met een koersval van bijna 11%.

De winst per aandeel voor 2001 zal volgens Nutreco "gering" groeien. Volgens de Schaal van Mock komt dat neer op een stijging van tussen de 2 en 4%. In augustus ging het bedrijf nog uit van een stijging van de winst per aandeel voor afschrijving van goodwill van maar liefst 20%, en 10% na afschrijving.

De bijstelling van gisteren is extra pijnlijk omdat begin vorige week Nutreco's Noorse rivaal Fjord Seafood al een winstwaarschuwing gaf. De Nederlandse concurrent Provimi, met een beursnotering in Parijs, deed dat de week daarvoor. Beide concurrenten stelden last te hebben van de lagere zalmprijzen als gevolg van overaanbod uit Chili. Toen de winstbijstelling van Nutreco vrijdag dan ook uitbleef, haalden beleggers opgelucht adem. Beleggers én analisten, want ABN Amro en Van Lanschot handhaafden die vrijdag hun al eerder gegeven koopadviezen voor het bedrijf.

Volgens Nutreco-woordvoerder Jurgen Pullens kon de winstwaarschuwing niet al op de vergadering worden gegeven omdat de top van het concern pas afgelopen weekeind de cijfers over de zalmprijzen over de maand oktober heeft kunnen doorrekenen. "En die vergadering stond al veel langer gepland in verband met enkele benoemingen."

"De zalmprijs op de spotmarkt is in de maand oktober met maar liefst 20% gedaald, terwijl we juist een stabilisatie hadden verwacht", zegt Pullens. "Het vierde kwartaal is vooral wegens Kerstmis altijd een goed seizoen voor de verkoop van zalm, maar een prijsval van 20% in een maand tijd geeft een extreme prijsdruk voor de hele markt. Vandaar dat we dan ook meteen met een winstwaarschuwing zijn gekomen."

Traditiegetrouw wordt door Nutreco tweederde van de winst in de tweede helft van het jaar behaald. Hoewel Nutreco met name rechtstreeks met de retail handel drijft, is de spotmarkt voor vrije zalm voor het bedrijf een belangrijke indicator van de prijzen die het zal krijgen voor de zalm. Nutreco is wereldwijd marktleider in gekweekte zalm.

De extreme daling was tegen alle verwachtingen in. "We hadden een stabilisatie verwacht en hoopten op een lichte stijging, maar dit had niemand verwacht", zegt Pullens.

"Een bedrijf moet altijd terstond informatie die eventueel effect kan hebben op de koers, naar buiten brengen", reageert woordvoerster Alice Jentink van beursorganisatie Euronext Amsterdam desgevraagd. "We kijken naar ieder bericht dat door beursgenoteerde bedrijven naar buiten wordt gebracht, dus ook naar dat van Nutreco. Maar van een onderzoek naar de gang van zaken is geen sprake."

Effectenbank Stroeve ziet in de overproductie van zalm in Chili kansen voor Nutreco. Stroeve denkt dat het overaanbod met name is veroorzaakt door hoge zalmprijzen uit het verleden. Veel zalmboeren zullen bij de huidige zalmprijzen het hoofd niet boven water kunnen houden, omdat ze te klein zijn. "Voor de middellange termijn betekent deze rationalisatie dat een grote speler als Nutreco hiervan zal profiteren", aldus Stroeve-analist Sander van Oort. "Immers, doordat er veel kleinere partijen omvallen, zal het aanbod afnemen waardoor de prijs weer zal stijgen."

Stroeve gaf het Boxmeerse concern na het bekend worden van de waarschuwing gisterochtend dan ook gewoon een koopadvies mee. Over de timing van de waarschuwing kan Van Oort niet veel zeggen. "Een winstwaarschuwing komt natuurlijk nooit op een gelegen moment." Ook andere analisten maken zich over de timing weinig zorgen. "Ik denk dat ze het redelijk netjes gedaan hebben", aldus een analist van een grote bank. "Zodra ze doorhadden hoe sterk de zalmprijs is gedaald, hebben ze dat naar buiten gebracht."

Dit jaar is de zalmproductie in Chili met maar liefst 50% toegenomen. Het is de laatste twee jaar erg goed gegaan met de nog jonge Chileense zalmindustrie, vooral omdat er weinig ziektes zijn geweest. In tegenstelling tot andere belangrijke zalmproducenten als Noorwegen, Schotland en Canada is er in Chili hoegenaamd geen overheidsbemoeienis met de zalmindustrie. "Maar in Chili zetten de banken de industrie nu onder druk om aan productiebeperking te doen. Verder krijgen we signalen dat onze concurrenten ook allemaal bezig zijn minder zalm te kweken", aldus Pullens. Nutreco verwacht in de loop van volgend jaar dan ook een stabilisatie van de zalmprijs.

Nutreco zegt zich geen zorgen te maken over de scherpe daling van de zalmprijs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.