De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Farmaceutische industrie wil reclame op het web
   
 

DEN HAAG - De farmaceutische industrie maakt zich steeds ernstiger zorgen over de wildgroei aan websites waar geneesmiddelen worden aangeprijsd. Terwijl de fabrikanten niet of nauwelijks voorlichting over hun producten mogen geven, kunnen gebruikers van medicijnen lukraak hun ervaringen met het middel op internet zetten.

Het grote gevaar hierbij is dat onjuiste informatie over geneesmiddelen breed wordt verspreid. In de Week van het Geneesmiddel, die vandaag begint, wordt veel aandacht besteed aan een goed gebruik van medicijnen.

"Wij verkopen geen snoepjes. Geneesmiddelen slikken moet op een zo goed mogelijke manier gebeuren, anders kan het zelfs gevaarlijk zijn. En wie kan de consument beter voorlichten over de werking van een bepaald middel dan de fabrikant zelf?", zegt Cees de Visser, directeur van Nefarma, de belangenorganisatie voor de farmaceutische industrie in Nederland.

De Visser noemt als voorbeeld het potentieverhogende middel Viagra. "Dat was een echte hype toen het op de markt kwam. Gevolg is dat er duizenden sites te vinden zijn, die allemaal wat te melden hebben over de werking van het middel. Maar op veel van die websites staat volstrekte onzin van zogeheten ervaringsdeskundigen. En de fabrikant mag in Nederland op het internet alleen maar vermelden wat er in de bijsluiter staat."

In Nederland mag de farmaceutische industrie alleen reclame maken voor receptgeneesmiddelen bij huisartsen en specialisten. De consument rechtstreeks informeren is verboden. Momenteel is er nieuwe wetgeving in de maak voor de reclameregels voor farmaceuten.

"De Inspectie Gezondheidszorg heeft als stelling dat als farmaceutische bedrijven voorlichting geven over bepaalde geneesmiddelen, dat gelijk staat aan reclame. Maar wij gaan mensen echt geen middelen verkopen die ze niet nodig hebben. Voor ons is het het allerbelangrijkste om op een zo goed mogelijke manier informatie te verstrekken om het gebruik van geneesmiddelen te verbeteren. Immers, wij hebben als fabrikant product-aansprakelijkheid. Daarom pleiten we voor websites met een bepaald keurmerk, zodat de consument kan zien dat het in orde is."

Volgens De Visser, in het verleden directeur van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, schort het in Nederland nog wel eens aan een goed gebruik van geneesmiddelen. "Een antibioticakuur bijvoorbeeld moet je echt helemaal afmaken. Vaak voelen mensen zich na een dag of drie al beter en stoppen er dan mee, maar realiseren zich dan vaak niet dat daarmee de kans op resistentie voor dat type antibiotica wordt verhoogd."

In het kader van de Week van het Geneesmiddel wordt vandaag de aftrap gegeven voor een landelijk project voor brugklassers op de middelbare scholen. De scholieren krijgen voorlichting over een goed medicijnengebruik. Nefarma doet dat in samenwerking met de apothekers. "Elke klas heeft wel een paar kinderen die last hebben van een chronische ziekte als astma, hooikoorts of suikerziekte en daardoor medicijnen moeten slikken. Verder gaan steeds meer meisjes in die leeftijdscategorie al aan de pil. Wij proberen die groep kinderen te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid waar het gaat om goed geneesmiddelengebruik. Als je als astma- of suikerpatiënt niet regelmatig je medicijnen slikt, kan dat zelfs gevaarlijk zijn. Niet altijd even trouw zijn aan de medicatie is een levensgroot probleem voor de gezondheid", aldus De Visser.

Een optimaler gebruik van geneesmiddelen zou ook niet slecht zijn voor de gezondheidszorg, zo stelt De Visser. "Voor veel zaken waar vroeger een operatie nodig was, zijn nu ook medicijnen beschikbaar. Zo zijn cholesterolverlagers zeer effectief bij het voorkomen van hart- en herseninfarcten. En in het geval van een maagzweer kan in plaats van een operatie ook een maagzuurremmer worden voorgeschreven."

"Maar", zo gaat hij verder. "Toch werkt het in de zorg dan niet zo dat het geld dat op operaties wordt bespaard aan geneesmiddelen wordt besteed. Stel dat er wel vaker middelen in plaats van een operatie worden voorgeschreven, dan houdt dat in dat het ziekenhuis bij een volgende begrotingsronde minder geld krijgt, omdat het immers wordt afgerekend op het aantal OK-opnames."

Nederland kent naar Europese maatstaven een zeer laag geneesmiddelengebruik.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.