De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fugro tast flink in buidel voor overname van Jason

Van een onzer verslaggevers

   
 

LEIDSCHENDAM - Ingenieursbureau Fugro wil het geofysische bedrijf Jason Information Services overnemen. De ingenieurs zijn bereid om 100 miljoen neer te tellen voor de Rotterdamse onderneming, die niet meer omzet boekt dan 18 miljoen per jaar, zo maakte het bedrijf na sluiting van de Amsterdamse beurs bekend. Dat is een flinke prijs. De acquisitie is voor bestuursvoorzitter Gert-Jan Kramer reden om de twee jaar geleden aangekondigde derde divisie op te richten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
GERT-JAN KRAMER ...winst Fugro zal dit jaar met 30% stijgen ...
De overnameprijs wordt voor eenderde voldaan in nieuw uit te geven aandelen Fugro. Daardoor neemt het aantal uitstaande Fugro-aandelen met 3% toe. Voor de rest wordt de aankoop gefinancierd door een combinatie van korte en middellange termijn-leningen.

Fugro tast diep in de buidel. Gemiddeld wordt voor een overname zo'n 10 keer de winst betaald. "Ruwweg moet voor Jason 30 of 40 keer de winst zijn betaald", schat een analist van een Amsterdamse effectenbank in een eerste reactie. Hij wil daarover vandaag nadere uitleg van het Fugro-bestuur. Kramer denkt de hoge overnamepremie voor Jason te kunnen rechtvaardigen door de snelle groei die het bedrijf naar verwachting de komende jaren zal maken. "De komende jaren is een jaarlijkse omzetgroei van 30 à 35% mogelijk bij dit bedrijf", voorziet Kramer. De afgelopen jaren werd dat niveau ook gehaald. De laatste twaalf maanden steeg de omzet zelfs met 50%. De winstmarges van Jason liggen hoger dan de toch al hoge marges bij Fugro.

De snelle omzet- en winstgroei dankt Jason aan zijn unieke positie op de offshoremarkt, aldus Kramer. De Rotterdammers hebben software ontwikkeld die het mogelijk maakt meer olie te winnen uit bestaande velden. Uit een olieveld wordt gemiddeld niet meer dan 35% van de voorraad gewonnen. "Zo'n tweederde van de olievoorraad blijft normaal gesproken in de grond zitten", aldus de Fugro-topman. "Jason heeft zeer nauwkeurige software ontwikkeld waarmee die opbrengst naar 50% kan.", zo citeert Kramer uit gesprekken met Jason-klanten. "Dat is dus relatief goedkope, extra olie voor de oliemaatschappijen."

Concurrenten heeft de overnameprooi nauwelijks. De toegangsdrempel is volgens de Fugro-bestuurder te hoog. "Jason is in 1986 begonnen met de ontwikkeling van zijn software en het duurt tenminste drie jaar om die te ontwikkelen."

De kern van de nieuwe geofysische divisie van Fugro, dat naar verwachting in maart wordt opgenomen in de midkap-index van de Amsterdamse beurs, wordt gevormd door Jason en het afgelopen zomer overgenomen Britse bedrijf Robertson Research. Kramer ziet veel synergie-mogelijkheden tussen de traditionele seismische activiteiten van het Leidschendamse ingenieursbureau en de combinatie van kennis bij Robertson en Jason. Alleen al de directe kostenbesparingen van de overname schat Kramer op een kleine 1 miljoen.

Ook de airborne-bedrijven (data-inzameling vanuit de lucht), die Fugro de afgelopen jaren inlijfde, zullen in de nieuwe divisie worden ingebracht. Daarmee zal deze goed zijn voor 25% van de totale omzet van Fugro. De divisie Geotechniek zal 30% van de omzet bepalen; Offshore Survey 45%.

Tegelijkertijd maakte Fugro gisteren bekend het offshore survey-bedrijf Osiris over te nemen, onderdeel van het Franse seismische bedrijf CGG. Osiris heeft een jaaromzet van 10 miljoen. Fugro betaalt 7 miljoen voor de aankoop.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.