De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak blijft op winst
   
 

AMSTERDAM - Een volstrekt onverwachte winstwaarschuwing van het voedingsmiddelenconcern Nutreco zorgde gistermorgen voor een ruwe start van de week op de Amsterdamse beurs. Het aandeel kelderde met een kleine 11% naar een dieptepunt van 34,32. Op het damrak werd desondanks de ingezette klim voortgezet, met vriendelijke dank aan vooral de telecombedrijven. De AEX bleef boven de vijfhonderdgrens en zwol zelfs 4,45 punten, ofwel bijna 1%, tot 509,10. De Midkap eindigde 5,40 punten hoger op 449,83.

Nutreco kondigde gisteren over heel 2001 een groei aan van slechts 2% tot 4% van de winst per aandeel, waar het eerder nog een groei van 20% voorspeld had. De zalmkweker ziet zijn inkomstengroei richting de bodem zakken, doordat Chileense concurrenten momenteel enorme hoeveelheden zalm op de wereldmarkt dumpen. Dit doet de zalmprijs geen goed. Afgelopen vrijdag hield Nutreco nog een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarbij met geen woord gerept werd over de gisteren gepubliceerde marktomstandigheden. Hierdoor werd vrijdagmiddag nog bijkans gevochten om aandelen Nutreco.

De telecombedrijven zorgden voor de belangrijkste opleving op de beurs. Landis maakte opnieuw een koersexplosie door van ruim 23%, na een soortgelijke groei van afgelopen vrijdag. Berichten over een op handen zijnde aankoop van het KPN-zendmastenpark bezorgden het bedrijf zodoende een koersstijging van 50% binnen enkele dagen. Landis werd aan het eind van de dag verhandeld voor 4,02. Versatel tikte 5,3% aan op 1,38, en een soortgelijke belangstelling bestond voor branchegenoten Ordina ( + 12,1% op 13) en PinkRoccade (+7% op 27,70). KPN moest daarentegen 4,35% inleveren op 6,60.

Chemiereus DSM werd 2,1% duurder op 41,35. Het Heerlense concern maakte bekend zijn certificaten Energie Beheer Nederland aan de staat te verkopen voor 1,243 miljard. DSM verwacht hierdoor de vermogenspositie en de balansverhouding te kunnen versterken.

ABN Amro maakte gisterochtend bekend voor het leasebedrijf (AALH) niet langer een toekomst buiten de bank te zoeken. Eerder dit jaar werd het bedrijfsonderdeel nog in de etalage gezet, met daaraan een prijskaartje van ruim 2 miljard. Het Volkswagenconcern zou het meest gevorderd zijn bij de overnamebesprekingen, maar zou zijn afgehaakt op de prijs die de bank er voor wilde hebben. AALH, wereldmarktleider op het gebied van autoleasing, maakte in het derde kwartaal een nettowinst van 43 mln, een stijging van 4,9% ten opzichte van het tweede kwartaal. Over de eerste negen maanden steeg de nettowinst met 60% ten opzichte van vorig jaar. ABN Amro werd gisteren 1,9% meer waard op 19,15.

Effectenbank Stroeve heeft gisteren, vooruitlopend op de derdekwartaalcijfers van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis, zowel de winsttaxatie over 2001, als het koopadvies naar beneden bijgesteld. Analisten van Stroeve verwachten dat Fortis aanstaande donderdag een stijging van het netto operationeel resultaat bekend zal maken van 12% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en een winst per aandeel van 0,44, ofwel een stijging van 7%. Voor het totale boekjaar voorziet Stroeve dat de bankverzekeraar terug zal moeten komen op eerdere uitspraken over een verwachte winst per aandeel van 12%. Deze winstgroei dankt Fortis vrijwel geheel aan het levensverzekeringsbedrijf, meent Stroeve, aangezien de analisten inschatten dat de bank en het schadebedrijf een winstdaling zullen vertonen. Voor 2001 stelt de effectenbank de wpa-taxaties bij van 2,21 naar 2,11, ofwel een stijging van 9%. Het advies is verlaagd naar 'houden'.

Ook het Amsterdamse beursbedrijf Van der Moolen kreeg te maken met een neerwaartse bijstelling. Zakenbank KBC verlaagde zijn advies van 'buy' naar 'accumulate'. Van der Moolen werd twintig eurocent goedkoper op 32,50. Voor uitgevers begon de week evenmin met goed nieuws. VNU leverde 0,7% in op 4,02, nadat Deutsche Bank het advies voor de uitgever verlaagd had naar 'market outperform'. Branchegenoot Elsevier verslechterde met 4,3% tot 13,34.

Textielproducent Van Heek-Tweka ging gisteren van start met een openbare emissie. Het plan is om 3,8 miljoen nieuwe aandelen te plaatsen tegen een prijs van 1,05. Het aandeel werd desondanks 0,15 duurder op 1,20.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.