De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Staat hoest miljarden op voor DSM-belang in EBN

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Nederlandse Staat gaat alle certificaten van DSM in Energie Beheer Nederland (EBN), die jaarlijks recht geven op een winstuitkering van de Nederlandse gasopbrengsten, overnemen. Met de overname is een bedrag van 2,74 miljard gemoeid. Minister Jorritsma (Economische Zaken) maakte de dit weekeind beklonken overeenkomst gisteren in Den Haag bekend.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Het chemieconcern zal de miljarden gebruiken in de zoektocht naar een geschikte overnamekandidaat. (Foto: ANP)
DSM zal de miljardenopbrengst aanwenden om verder invulling te geven aan de eerder aangekondigde strategie 'vision 2005'. Deze strategie behelst de verkoop van de petrochemische activiteiten, terwijl voor de divisie hoogwaardige chemische materialen een geschikte overnamekandidaat wordt gezocht.

"Wat dat betreft kwam het ons goed uit dat de staat ons benaderde over een mogelijke verkoop", aldus de DSM-woordvoerder. Hoelang de partijen over de overnamesom hebben onderhandeld, wilde hij niet kwijt.

Volgens de bewindsvrouw levert de per 28 december te formaliseren aankoop de overheid geen financieel nadeel op en wordt bovendien de herstructurering in de Nederlandse gaswereld er mee vereenvoudigd.

"Jaarlijks betaalden wij nu tussen 140 en 150 miljoen aan DSM. Dit valt nu weg, maar omdat de staatsschuld door de aankoop toeneemt zal nu jaarlijks 135 à 140 miljoen rente moeten worden betaald", aldus de bewindsvrouw.

Het eenmalige bedrag dat met de transactie is gemoeid zorgt dit jaar wel voor een eenmalig negatief effect op het begrotingsoverschot van minister Zalm (Financiën) dat in 2001 zo'n 0,3% lager zal uitkomen. Ook wordt de staatsschuldquote enigszins negatief beïnvloed.

Het belang van DSM in EBN was al geruime tijd een vreemde eend in de bijt. De financiële verstrengeling van het chemieconcern met de gasinkomsten vloeit nog voort uit het begin van de jaren zestig, toen DSM alias 'De Staatsmijnen' nauw betrokken was bij de oprichting van het Nederlandse 'Gasgebouw'.

Nadat de aardgaswinning zich sterk uitbreidde en DSM zich juist steeds meer richtte op chemische activiteiten werden de aardgasbelangen van het concern ten tijde van de beursgang in 1989 omgezet in certificaten EBN.

Door het terugtrekken van DSM uit de Nederlandse gassector hoeft voortaan geen rekening meer te worden gehouden met de afdrachten aan het concern. Het organigram van de Nederlandse gasmarkt wordt daardoor iets eenvoudiger, maar is nog steeds zeer ingewikkeld.

De Staat bezit nu inclusief EBN 50% van Gasunie, terwijl de andere helft gelijk verdeeld is over Exxon Mobil en Shell. Beide concerns bezitten ieder ook 50% in de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM).

Economische Zaken is op dit moment in gesprek met Shell en Exxon Mobil over de nieuwe opzet van het Gasgebouw. Jorritsma wilde hier gisteren nog niet veel over kwijt, maar heeft goede hoop dat er nog deze kabinetsperiode overeenstemming wordt bereikt over een herschikking van de belangen en zeggenschap in de Nederlandse energiesector, waar door de toenemende marktwerking grote veranderingen op komst zijn.

Zo wordt Gasunie binnenkort juridisch opgesplitst in een transport- en een handelspoot en is er voor de overheid steeds minder aanleiding om via directe participaties haar belangen in de gassector veilig te stellen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.