De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  "Bin Laden weg uit
Taliban-gebieden"

   
 

door Hans Kuitert KABOEL - Opnieuw zochten speciale Amerikaanse en Britse troepen gisteren in zuidelijk Afghanistan naar Osama bin Laden. De Taliban-ambassadeur in Pakistan, mullah Abdoel Salam Zaeef, meldde evenwel dat Amerika's vijand nummer één zich niet langer bevindt in de laatste vier provincies die de koran-strijders nog over hebben nadat zij door de Noordelijke Alliantie werden verdreven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Francesc Vendrell (Foto: AP)
Zaeef kwam ook op de proppen met de mededeling dat Taliban-leider mullah Mohammad Omar niet van plan is zijn bolwerk Kandahar over te geven aan zijn Afghaanse tegenstanders. Omar zou een profetische droom hebben gehad, die hem vertelde dat hij aan de macht zal blijven zolang hij leeft. Andere bronnen zeggen weer dat de Taliban-leider wel degelijk onderhandelt met lokale leiders van de Pasjtoen over overgave van Kandahar. In het noorden overleggen de Taliban, die nog altijd standhouden in het geheel omsingelde Konduz, met de Noordelijke Alliantie over een vertrek. Zij eisen garanties over een vrije aftocht.

De Amerikanen verzetten zich evenwel tegen een vertrek van Taliban-leiders, en strijders van het netwerk van Al-Qaeda uit Konduz en Kandahar. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld riep zowel de Noordelijke Alliantie als de Verenigde Naties op dat niet toe te staan om te voorkomen dat zij elders hun acties kunnen voortzetten.

Zeker is in elk geval dat de Taliban nog steeds Kandahar en wijde omgeving stevig in handen hebben. Zeker is ook dat de Noordelijke Alliantie nog steeds niet bij machte is gebleken de stad Konduz in het noorden van het land te ontzetten. Daar hebben zich nog steeds vele duizenden Taliban-strijders en hun Arabische en Pakistaanse medestrijders verschanst.

Guerrillaoorlog

Steeds meer Afghanen vrezen door het hardnekkige verzet in de laatste Taliban-bolwerken voor een guerrillaoorlog in hun land, terwijl de Verenigde Naties er nog steeds niet in zijn geslaagd de diverse anti-Taliban bewegingen aan een tafel te krijgen.

De uit etnische minderheden bestaande Noordelijke Alliantie en de van de meerderheid van Pasjtoen stammende clans in het oosten en zuiden van het land zijn door de speciale VN-afgezant Francesc Vendrell niet tot onderhandelingen over een toekomstige regering of een overgangsbestuur gebracht. Niettemin suggereerde zijn woordvoerder Eric Falt gisteren in Kaboel dat mogelijk dit weekeinde in Duitsland of Zwitserland een gesprek tussen de diverse Afghaanse groeperingen kan worden begonnen.

Ondanks de grote overwinningen van de Noordelijke Alliantie en Pasjtoen-groepen op de Taliban en inspanningen van de Verenigde Naties bestaat er nog steeds een machtsvacuüm in Afghanistan, dat ook met de dag de Amerikaanse pogingen bemoeilijkt Bin Laden te vangen, zo hij nog in Afghanistan is. De Noordelijke Alliantie weigert hardnekkig meer Amerikaanse en Britse troepen toe te staan en heeft zich inmiddels vierkant gekeerd tegen het sturen van een VN-vredesmacht.

Amerikaanse vliegtuigen hebben gisteren posities van de Taliban in het noorden, oosten en zuiden van Afghanistan onder vuur genomen. Bij Konduz werden Taliban-linies vanuit de lucht bestookt. De Noordelijke Alliantie, die de stad omsingeld houdt, nam de heuvels rond de stad eveneens onder vuur, maar dan vanaf de grond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.