De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Journalisten vermoord
in Afghanistan

   
 

door Joost de Haas en Hans Kuitert KABOEL/NEW YORK - Vier journalisten zijn gisteren overvallen en doodgeschoten toen zij vanuit de Pakistaanse stad Peshawar op weg waren naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De Australische cameraman en Reuters-verslaggever Harry Burton, de Afghaanse fotograaf Azizullah Haidari, de Spaanse journalist Julio Fuentes van de krant El Mundo en de Italiaanse journaliste Maria Grazia Cutuli van de Corriere della Sera kwamen om het leven toen zij vermoedelijk door bandieten werden belaagd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Afghaanse kinderen verdringen zich bij een een distributiepunt waar melk en voedsel wordt verstrekt. (Foto: AP)
NOS-verslaggever Wouter Kurpershoek, die in een van de laatste jeeps van een konvooi van tien wagens reisde, kwam met de schrik vrij. Zijn auto wist voor de wegafzetting om te keren en bereikte veilig de Oost-Afghaanse stad Jalalabad.

Een week geleden vonden al drie westerse journalisten de dood, toen zij bij Konduz in het noorden van Afghanistan tijdens een opmars van de Noordelijke Alliantie in een hinderlaag liepen.

Het Pentagon in Washington zegt nog in het duister te tasten over de schuilplaats van terroristenleider Osama bin Laden en heeft meer commando's naar Afghanistan gestuurd om de klopjacht verder op te voeren. De Amerikaanse grondtroepenmacht die Bin Laden opjaagt, bestaat nu uit enkele honderden militairen. Minister van Defensie Rumsfeld ontkent dat de speurtocht naar de hoofdverdachte van de kamikaze-aanslagen in de VS zich toespitst op een gebied van zo'n 80 vierkante kilometer in het zuiden van Afghanistan. "Het is een misverstand te denken dat wij Bin Laden in een beperkt gebied hebben ingesloten", aldus Rumsfeld. "Mensen kunnen zich vrij lang verschuilen in grotten, het kost tijd om hen te vinden."

Toch geloven Amerikaanse regeringsbronnen dat de kans op het vinden van Bin Laden aanzienlijk is toegenomen tegen de achtergrond van de ineenstorting van het Taliban-regime dat hem bescherming bood. Sinds de dood van Bin Ladens militaire rechterhand Mohammed Atef, die vorige week bij een VS-bombardement om het leven kwam, is volgens Washington sprake van wanorde in de gelederen van het terroristenleger Al-Qaeda. Tegelijkertijd wordt gevreesd voor vergeldingsaanslagen, vooral nu de Amerikanen zich opmaken voor de viering van Thanksgiving, komende donderdag.

Minister Rumsfeld bevestigde dat in Afghanistan actief in grotten en tunnels wordt gezocht. Hij liet echter in het midden of Amerikaanse troepen daarbij rechtstreeks zijn betrokken. In de hoop Bin Ladens verblijfplaats te achterhalen, zijn boven Afghanistan pamfletten afgeworpen waarin de bevolking wordt gewezen op de beloning van 25 miljoen dollar die de Amerikanen op zijn hoofd hebben gezet.

De bewindsman waarschuwde dat de VS een vrije aftocht van Taliban-leider mullah Mohammed Omar uit het zuidelijke bolwerk Kandahar niet zullen toestaan.

Zie ook pagina 11



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.