De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Na schokkende zedenzaak in Amsterdams stadsdeel
Weerbaarheidslessen
voor scholieren

   
 

door Tjerk de Vries AMSTERDAM - Alle kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in het Amsterdamse stadsdeel Westerpark krijgen vanaf nu weerbaarheidstrainingen. Dit naar aanleiding van de schokkende zedenzaak in het stadsdeel, waarbij een 13-jarig meisje door veertien jongens in de leeftijd van 9 tot 16 jaar werd verkracht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Anne-Marie Hoogland ...onvoldoende hulp...
Stadsdeelvoorzitter Anne-Marie Hoogland vindt het noodzakelijk dat de kinderen uit de hoogste klassen zich tegen dergelijke misdrijven kunnen verdedigen. De cursus, die enkele weken duurt, wordt eens per week na schooltijd gegeven. De kinderen wordt geleerd hoe ze met bedreigende situaties moeten omgaan en hoe ze zich kunnen verdedigen. Vechttechnieken horen daar niet bij.

Hoogland haalde gisteren uit naar alle hulpverleningsinstanties. Volgens haar hebben de verschillende instellingen gefaald in de verkrachtingszaak, die afgelopen zaterdag door deze krant werd onthuld. Een inmiddels 15-jarig meisje werd door veertien buurtgenoten op afschuwelijke wijze bedreigd en misbruikt. In het vervolgtraject ging van alles mis, waardoor het meisje nu in een psychiatrisch centrum moet worden opgenomen.

Mevrouw Hoogland vindt dat het stadsdeel zelf niet heeft gefaald, maar legt de schuld bij de hulpverleningsinstanties. "Er is onvoldoende hulp van de reclassering en Kinderbescherming geweest", stelt zij. "Wij hebben vaak vergeefs op deuren van logge instanties geklopt. Ook Slachtofferhulp bood onvoldoende hulp, de pleegouders werden slecht geïnformeerd en ondersteund."

Onmogelijk

In het evaluatierapport dat over deze zaak is gemaakt krijgt ook de politie een veeg uit de pan omdat daar slechts één contactpersoon was aangewezen. "Gezien de hoeveelheid werk was het voor hem een onmogelijke opgave te zorgen voor voldoende snelheid in en coördinatie van politieactiviteiten."

Politiewoordvoerster Elly Florax wil, evenals vrijwel alle instanties, niet op deze aantijging reageren. "Ik communiceer niet via de pers. We hebben dat rapport nog niet gezien. Het komt de zaak niet ten goede om er dan over te praten."

Doofpot

Stadsdeelvoorzitter Hoogland vindt niet dat Westerpark de zaak in de doofpot probeerde te stoppen. De pers werd er buiten gehouden omdat men bang was voor een volksgericht, stelt zij.

"Maar we hebben de zaak niet geheim gehouden," zegt Hoogland. "We hebben twintig sleutelfiguren in de wijk geïnformeerd, actieve bewoners, mensen van buurtbeheer en buurthuizen en welzijnswerkers. We hebben gekozen voor een gerichte communicatie, om ervoor te zorgen dat de daders niet door de buurt zouden worden berecht voordat de rechter dat zou doen. We spreken over minderjarige daders en ook zij hebben recht op bescherming."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.