De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  VVD-leider verklaart oorlog aan bonden
Dijkstal: Looneis
keihard afwijzen

Van onze economische redactie

   
 

DEN HAAG - "Zeg gewoon 'nee' tegen te hoge looneisen." VVD-leider Hans Dijkstal riep ondernemers gisteren op tijdens de cao-onderhandelingen met de bonden in 2002 hun poot 'waar nodig' stijf te houden. Hij boorde tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland verder elke hoop bij de sociale partners de grond in dat de ww- en wao-premies volgend jaar omlaag kunnen. Of het nu gaat om koopkrachtherstel voor werknemers of lastenverlichting voor werkgevers.

De sociale fondsen herbergen overschotten van in totaal 20 miljard. Het kabinet gaf vorige week nog tijdens het traditionele najaarsoverleg aan, afhankelijk van de gemiddelde loonstijging en inflatie, in maart een premieverlaging niet uit te sluiten.

Haperende spelregels

Dijkstal ziet echter niets in premieverlaging, nu niet en straks niet. De rijksbegroting mag volgens hem niet de dupe worden van haperende spelregels in de polder.

"De basis van ons poldermodel is dat werkgevers en vakbeweging samen hun verantwoordelijkheid nemen. De overheid is daarbij geen partner. Als de bonden hun verantwoordelijkheid niet nemen en de lonen volgend jaar toch te hoog uitkomen, moeten werkgevers niet opeens om premieverlaging vragen."

Verkiezingsstrijd

Dijkstal is bovendien bang dat verlaging van de sociale premies inzet wordt van de verkiezingsstrijd. "Het is te riskant om in april over koopkrachtherstel of premieverlaging te praten". Werkgevers moeten hun eigen boontjes doppen aan de cao-onderhandelingstafels.

In een reactie na afloop zei voorzitter Hans de Boer ondanks de weigering van Dijkstal te premies omlaag te doen, toch blij te zijn met zijn oproep. Hij hoopt ook dat zijn achterban "stevig blijft staan bij te hoge looneisen en dat dan niet meteen leidt tot stakingen". Hij benadrukte dat de tijd om altijd maar ja te zeggen tegen hoge looneisen onder het huidige economische gesternte "toch echt voorbij is".

PvdA-leider Ad Melkert was het met Dijkstal niet eens en pleitte voor premieverlaging. "Bij een koopkrachtdaling volgend jaar kun je daar de werknemers niet alleen voor laten opdraaien, dan moet het kabinet kijken of voor hun de premies omlaag kunnen". Van een risico tijdens verkiezingstijd wilde hij niets weten. "Het is juist beter vóór de verkiezingen een verantwoorde lastenverlichting te doen. Bij de huidige economische vooruitzichten is er in de eerste periode van een nieuw kabinet geen ruimte voor grote financiële gebaren."

Dijkstal uitte verder voorzichtige twijfels of het najaarsoverleg tussen sociale partners en het kabinet, waarbij de noodzaak tot loonmatiging door onder meer premier Kok nog eens werd benadrukt, wel voldoende gematigd effect zal hebben. "Eerdere uitspraken van FNV-voorzitter De Waal geven daar aanleiding toe", aldus Dijkstal.

Hij werd gisteren op zijn wenken bediend uit christelijke hoek. De Hout- en Bouwbond CNV zet hoog in bij de komende cao-onderhandelingen. Nog geen vier dagen na het najaarsoverleg maakte de bond bekend voor de meeste bouw-cao's volgend jaar 4 procent meer loon te eisen. De bond zit hiermee aan de top van het arbeidsvoorwaardenbeleid van FNV en CNV. Beide vakcentrales formuleerden vorige week een eis tussen de 2,5 en maximaal 4 procent.

Minister Zalm (Financiën) meldde gisteren dat de Nederlandse economie nog trager groeit dan verwacht. De verwachting dat de economie dit jaar en volgend jaar met 1,5% zal groeien, blijkt te optimistisch. Volgens de minister gaat de versobering die het Centraal Planbureau onlangs naar aanleiding van de aanslagen in de VS heeft uitgerekend niet ver genoeg, nu onze economie in het afgelopen kwartaal veel slechter presteerde dan gedacht.

Hoewel in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder nog sprake was van een groei van 0,4%, bleek de economie ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar juist met 0,4% te zijn gekrompen. Over de eerste negen maanden van dit jaar resteert daardoor tot dusverre een groei van 1,1%, waardoor het volgens Zalm moeilijk zal zijn om met het vierde kwartaal op 1,5% uit te komen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.