De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 19 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Roep om vertrek minister Pronk

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De in opspraak geraakte PvdA-minister Pronk (Milieu) moet opstappen als hij niet publiekelijk en zonder enig voorbehoud achter de bombardementen in Afghanistan gaat staan. Dat eisen de coalitiepartijen VVD en D66 van de bewindsman, die dit weekeinde openlijk zijn twijfels uitte over de militaire acties en de steun van Nederland. VVD, D66, CDA, ChristenUnie en SGP beschuldigen Pronk van 'schone-handenpolitiek'.

VVD-leider Dijkstal wil dat Pronk morgen in de Tweede Kamer afstand van zijn uitlatingen neemt. "Als Pronk met zijn uitspraken alleen uitdrukking aan zijn gewetensstrijd heeft willen geven, dan heb ik daar vrede mee," aldus Dijkstal. "Maar als hij afstand van het kabinetsbeleid neemt, kan dat niet zonder gevolgen blijven."

Ook in het kabinet zijn de VVD-ministers woedend. Vice-premier Jorritsma en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) hebben geen goed woord voor zijn uitspraken over. Beiden vinden dat de eenheid van het regeringsbeleid op het spel is gezet.

Sussen

Premier Kok probeerde dit weekeinde de rel te sussen. Volgens de minister-president heeft Pronk met zijn kritische uitspraken de eenheid van het kabinetsbeleid niet doorbroken. Kok zei wel begrip voor de opschudding te hebben, maar waarschuwde anderzijds voor "uitvergroting en het buiten proporties plaatsen" van die uitlatingen.

Pronk reageerde nuchter op de commotie. Hij meldde dat hij achter het kabinetsbeleid staat en daarmee is voor hem de kous af. De PvdA'er stelde dat hij heeft geworsteld met de vraag of Nederland de bombardementen moet steunen. "Maar je neemt een beslissing in het kabinet en daar stem je dan mee in", aldus Pronk, die "apocalyptische beelden" kreeg na de aanslag in New York.

Ook D66, het CDA, de ChristenUnie en de SGP reageerden zeer kritisch. "Staatsrechtelijk geldt dat het kabinet met één mond spreekt", aldus D66'er De Graaf. ,,Als Pronk volhoudt dat hij de bombardementen op Afghanistan niet zag en ziet zitten, dan is er voor hem maar één weg en dat is de uitgang." Wel wil hij Pronk en ook premier Kok de kans geven aan te tonen dat de eenheid van het kabinetsbeleid niet is geschaad. Is de reactie niet afdoende, dan moet Pronk opstappen, aldus De Graaf.

De SGP sprak over "een staatsrechtelijke doodzonde". "Pronk zou eigenlijk gewoon lid van GroenLinks moeten worden," aldus Van Middelkoop van de ChristenUnie.

GroenLinks-leider Rosenmöller was op zijn beurt weer verheugd over Pronks uitlatingen. Wel trekt GroenLinks de geloofwaardigheid van de bewindsman in twijfel.

PvdA-fractievoorzitter Melkert neemt het op voor zijn partijgenoot. Volgens Melkert ging het slechts om bespiegelingen over welke overwegingen binnen het kabinet aan de orde zijn als over de strijd in Afghanistan wordt gesproken: "De ophef die nu is ontstaan moet volgens mij vooral worden verklaard door de naderende verkiezingskoorts."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 19 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.