De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ierland naar WK 2002
   
 

TEHERAN - Ierland heeft zich geplaatst voor het WK voetbal in 2002. Het Ierse nationale elftal verloor donderdag de return van de WK play-off met 1-0 van Iran. Toch mogen de Ieren, die in hun groep boven Nederland eindigden, naar het WK omdat ze het eerste duel met 2-0 hadden gewonnen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Ierland heeft zich geplaatst voor het WK voetbal in 2002. (Foto: EPA)
Voor de afgelopen twee grote toernooien slaagde Ierland er niet in zich te kwalificeren, telkens na een nederlaag in de play-offs. Voor het WK van 1998 was België te sterk, twee jaar later plaatste Turkije zich ten koste van Ierland voor EURO 2000. De eilandbewoners zullen volgend jaar voor de derde keer in hun historie actief zijn op een WK. Eerder kwalificeerden ze zich voor de eindronden van 1990 en 1994. "Ik ben enorm trots op deze groep", sprak een geëmotioneerde coach Mick McCarthy. "Dit zijn fantastische spelers en ze verdienen het naar het WK te gaan. Ze hebben het zelf voor elkaar gekregen. De eer komt hen meer toe dan mij."

In het goed gevulde Azadi-stadion - waar ruim honderdduizend uitzinnige Iraniërs hun team aanmoedigden - speelde Iran goed. Dankzij een ijzersterk middenveld had het elftal van trainer Miroslav Blazevic het duel onder controle. Het schiep veel kansen, maar de Iraniërs waren niet trefzeker. Pas in blessuretijd wist Golhammadi eindelijk te scoren, maar dat doelpunt kon Ierland niet meer verontrusten.

Overigens waren er voor de eerste keer in de geschiedenis ook fans van het gastteam aanwezig bij een belangrijke internationale voetbalwedstrijd in Iran. Ongeveer 700 Ierse supporters, onder wie 20 vrouwen, bezochten de wedstrijd in het islamitische Teheran. De vrouwen moesten een sluier dragen en niemand mocht alcohol nuttigen. Dat is namelijk verboden in Iran.

Na afloop van het duel braken in Teheran hevige rellen uit. Duizenden Iraniërs reageerden hun woede over de mislukte jacht op een WK-ticket af. Zij richtten zich op regeringsgebouwen en bezinestations. Een grote politiemacht trad op tegen de relschoppers. Het is nog niet bekend of er arrestaties zijn verricht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.