De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Maarten van Gent: Ik ben
onnozel en naïef geweest

Van onze basketbalmedewerker

   
 

AMSTERDAM - De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben hem niet onberoerd gelaten. Bondscoach Maarten van Gent voelt zich verraden. In een spraakmakende reportage voor het Sportjournaal van de NOS van een knullig georganiseerde persconferentie werd Van Gent neergezet als een ongeïnteresseerde onbenul. Het gemis van een hele batterij zogenaamde topspelers leek hem niets te kunnen schelen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Maarten van Gent wordt afgeschilderd als een ongeïnteresseerde onbenul. ,,Iedereen die mij kent weet dat ik een knokker ben." (Foto: Bob Friedlander)
"Natuurlijk word ik daar gek van," aldus Van Gent. "Maar iedereen die mij kent weet dat ik een knokker ben. Toen ik dit baantje aannam, wist ik dat ik hiermee te maken zou kunnen krijgen. Niemand had mij verteld dat die persconferentie eigenlijk voor mij en het Nederlands team was bedoeld. Ik dacht dat ik daar alleen zat om iets over de Amsterdam Basketball Classic te zeggen. De NOS heeft een aantal ongelukkige momenten, want die waren er, aan elkaar gemonteerd en vergroot. Samen met de organisatie heb ik ze natuurlijk wel de ammunitie verschaft. Ik ben onnozel en naïef geweest en heb mijn lesje geleerd."

De beeldvorming van een ongeïnteresseerde spelersgroep met een ongeïnteresseerde bondscoach ligt nu onwrikbaar vast: het Nederlands team bestaat uit een stelletje dilettanten. Van Gent: "Onzin. Het lijkt wel of iedereen in Nederland dit het liefste ziet. Toen Rik Smits hierheen kwam en in zijn eerste oefenwedstrijd nog moest wennen, werd bij Barend en Van Dorp de spot met hem gedreven. Toen we daarna bijna alles wonnen, wilde iedereen er ineens bijhoren. De buitenwacht kijkt alleen maar naar de buitenkant. Niemand verdiept zich in de materie. Er zijn vele redenen voor al die afzeggingen. Geen enkele coach vindt het leuk als hij zijn beste spelers drie weken kwijt is. Dus is er permanent druk op die spelers om niet te gaan." Waarom wordt er dan geen beroep gedaan op de FIBA? "De FIBA bezit geen enkele macht. Sinds zijn financier de ISU failliet is gegaan en de wilde bond ULEB het topbasketbal is gaan bestieren, heeft het geen enkele autoriteit. Het gaat heel geraffineerd. De spelers mogen zogenaamd wel van de club, maar ze worden gedwongen om zelf te bedanken. Dit komt overal voor, met name in de armere basketballanden. België heeft zijn beste vijf spelers thuisgelaten omdat de clubs dwars lagen. Maar in de voormalige Oostbloklanden moet je zoiets niet proberen, want dan wordt je familie die daar woont, bedreigd. Natuurlijk is er ook het geval Elson, die wel mocht, maar niet wilde. Maar ik weiger om mij daardoor te laten frustreren. Wat willen ze dan, dat ik een beetje om me heen ga schelden? Dat heeft geen enkele zin, want daarmee vertroebel ik de relatie met de club en speler voor de volgende keer."

Van Gent laadt daarmee de verdenking op zich dat hij te duidelijk genoegen neemt met heel weinig. "Integendeel. Ik wil geen negatieve energie verspillen aan zaken waar ik toch niets aan kan doen. Ik wil me concentreren op degenen die er wél zijn, daarom weiger ik om over negatieve zaken te praten. We zijn bijvoorbeeld behoorlijk vooruit gegaan op de guard- en forwardposities, daardoor ga ik proberen anders te gaan spelen. Verder ga ik iedereen op het ergste voorbereiden, zodat ze mentaal sterk in hun schoenen komen te staan."

Desondanks lijkt Oranje kansloos in de confrontaties met Litouwen, Oekraïne en Bulgarije. "Misschien wel", vervolgt een geïrriteerde Van Gent. "Maar ik ben dolblij met de Amsterdam Basketball Classic. Daardoor zullen we beter geprepareerd zijn dan de anderen. Dat negatieve gelul moet eens ophouden. Ik wil mijn hart en ziel geven aan het verbeteren van het Nederlandse basketbal. Ik wil er alles aan doen, zonder aanzien des persoons. Niet om de belangstelling, maar om te laten zien dat het kan. Als anderen zeggen dat iets onmogelijk is, ga ik vechten. Niet tegen de FIBA of de pers, maar in de wedstrijden. Om te winnen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.