De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Stichting ontslaat
Cohen om rekening

door Jaap de Groot en John van den Heuvel

   
 

AMSTERDAM - De Stichting 'Spieren voor Spieren' heeft Rob Cohen uit het bestuur van de organisatie gezet. Directe aanleiding is een rekening van 125.000 gulden, die gereserveerd moest worden als honorarium voor de spelers van het Nederlands elftal, voor hun medewerking aan een ballenactie van de stichting.

Navraag bij de internationals leerde echter, dat zij kosteloos hun medewerking hadden verleend en niets van een vergoeding wilden weten. Rob Cohen is niet alleen bekend als de schoonvader en manager van Ronald de Boer, maar ook als zaakwaarnemer van Oranje-aanvoerder Frank de Boer en bondscoach Louis van Gaal.

Hein Swinkels, penningmeester van Spieren voor Spieren, zegt over het incident: "Wij hebben van KPN tien miljoen gulden ontvangen om daarmee drie jaar lang fondsen te gaan werven. Omdat dat bedrag deels in deposito is, moeten de rekeningen altijd van te voren bij mij worden gemeld. Recentelijk kreeg ik van Rob Cohen te horen, dat 125.000 gulden vrijgemaakt moest worden voor een ballenactie waarmee de stichting nieuwe leden wil gaan werven. Op de ballen staan de handtekeningen van de spelers van het Nederlands elftal."

"Ik vond dat verzoek van Rob Cohen nogal vreemd", gaat Hein Swinkels verder, "omdat wij er altijd van uit zijn gegaan dat de beschermheer van onze stichting (het Nederlands elftal) en de ambassadeurs (bondscoach Louis van Gaal en zijn partner Truus Opmeer) gratis meewerken aan onze campagnes. Mijn argwaan werd groter, nadat ik Rob Cohen om een specifieke uitleg had gevraagd en hij zei, dat aan tien spelers ieder 12.500 gulden betaald zou worden. Dat was niet alleen in strijd met de afspraken die we ooit hebben gemaakt, later zouden diverse spelers verklaren dat ze nooit om geld hadden gevraagd en dat ook nu niet wilden hebben."

Vervolgens riep het bestuur van Spieren voor Spieren Rob Cohen op het matje. Hein Swinkels: "Opnieuw kwam er geen duidelijke verklaring, waarna we hem voor de keus hebben gesteld: of je stapt op of wij zetten je uit het bestuur. Dat betekende een nogal abrupt einde van onze relatie. Vooral omdat Rob Cohen in het begin veel heeft betekend voor onze organisatie, die zich inzet voor mensen met alle vormen van spierziekte. Hij zorgde onder meer voor de directe contacten met Louis van Gaal en de meeste internationals. Het contact met de spelers gaat nu via Jan Reker (directeur van de trainersvakbond) die ook bij ons in het bestuur zit."

En hoe zit het nu met het ambassadeurschap van Louis van Gaal en zijn partner? Hein Swinkels: "Louis van Gaal was hoogst verbaasd toen hij hierover hoorde. Gelukkig heeft de bondscoach aangegeven, zich voor onze stichting in te blijven zetten."

Rob Cohen ziet het conflict anders. "Ik wilde de stichting een rekening sturen, omdat de actie ook gepromoot zou worden door middel van posters. Daarvoor moesten naar mijn mening de rechten worden afgekocht. Dat de spelers van Oranje daar niets van wisten klopt. Ik wilde voorkomen dat alle zaakwaarnemers bij de onderhandelingen over het afkopen van de rechten betrokken zouden worden. Het bedrag van 125.000 gulden was bedoeld om achter de hand te houden. Als de spelers te kennen zouden geven dat ze geen geld wilden, had ik het bedrag natuurlijk weer teruggestort."

De schoonvader van Frank de Boer zegt een 'bepaalde rancune' tegen het bestuur te voelen. "Ze hebben me ontslagen, maar wilden me als dank voor alle bewezen diensten toch nog een etentje aanbieden. Dat heb ik geweigerd. Het bestuur heeft me aan de kant gezet toen ik op vakantie was, maar ik had toch op z'n minst de gelegenheid moeten krijgen mezelf te verdedigen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.