De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Loonmatiging devies
tijdens najaarsoverleg

Van onze economische redactie

   
 

DEN HAAG - Goede voornemens maar geen spijkerharde afspraken. Het traditionele najaarsoverleg tussen sociale partners en het kabinet was gisteren vooral bedoeld om elkaar nog eens diep in de ogen te kijken en gezamenlijk op loonmatiging in 2002 te hameren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x340, 24kb)
FNV-voozitter Lodewijk de Waal, minister Vermeend, premier Kok en Jacques Schraven tijdens het najaarsoverleg.
In tegenstelling tot voorgaande jaren voerde premier Kok zelf het woord. Hij zei dat er weliswaar geen reden voor paniek is, maar dat de economische vooruitzichten weinig rooskleurig zijn en dat waakzaamheid is geboden.

"Alle partijen zijn ervan doordrongen dat het volgend jaar anders moet tijdens de cao-onderhandelingen", aldus Kok. Om daarvan op tijd een concreet beeld te krijgen, wordt het traditionele voorjaarsoverleg volgend jaar van juni naar maart verplaatst.

Inflatie

Kok waarschuwde gisteren dat te hoge loonkosten volgend jaar fataal kunnen zijn voor de concurrentiepositie van het bedrijfsleven en de werkloosheid verder zal aanjagen. Het Centraal Planbureau voorspelde recent een economische groei volgend jaar van 1,5 procent en een inflatie van 2,25 procent. Het aantal werklozen zal met 55.000 tot boven de 300.000 stijgen.

De minister-president kwam de vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP tegemoet door te stellen dat alleen op decentraal niveau, in de sectoren en bedrijven, kan worden bepaald hoe hard er op de rem moet worden getrapt. Minister Vermeend (Sociale Zaken) voegde daaraan toe dat een gemiddelde loonstijging in 2002 "ergens tussen 2 en 3 procent moet uitkomen". Inmiddels is al in nieuwe cao's voor een miljoen werknemers een gemiddelde loonstijging van 3,9 procent afgesproken.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zei heel goed te beseffen dat "werk boven inkomen gaat". Hij heeft er tegelijkertijd vertrouwen in dat de cao-onderhandelaars van zijn vakbonden daar waar nodig hun verantwoordelijkheid zullen nemen. De FNV houdt vast aan een looneis van maximaal 4 procent.

Voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland bleef pleiten voor een loonpauze, de zogeheten nullijn. Hij verwacht dat de economische groei volgend jaar veel forser zal teruglopen dan voorspeld. Te hoge loonkosten plus afnemende winsten zullen tot extra werkloosheid leiden.

Werkgeversvoorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW zegde verder toe dat de werkgevers volgend jaar hun personeel minder extraatjes en bonussen zullen geven. Over deze variabele, incidentele beloningsvormen hebben de bonden niets te zeggen, maar deze veroorzaken wel een groot deel van de loonkostenstijging. De tweede toezegging van de werkgevers om de topsalarissen bij met name de multinationals tijdelijk te bevriezen, vond De Waal ook bemoedigend. "Maar als dat niet gebeurt, is Leiden in last", zo dreigde hij.

Het kabinet geeft rond maart aan of de premies voor ww en/of wao kunnen worden verlaagd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.