De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ondernemingskamer geeft
Westfield een veilig gevoel

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De gang naar de Ondernemingskamer heeft Westfield geen gelijk opgeleverd, maar naar eigen zeggen wel een veilig gevoel. De rechter scherpte een eerdere uitspraak nog eens aan dat het management van Rodamco North America (RNA) de eigendomsverhoudingen moet handhaven hangende het enquête-onderzoek naar de machtsstrijd tussen beide partijen.

Westfield vreesde door het RNA-management buitenspel te worden gezet. Daarom stapte de grootaandeelhouder opnieuw naar de rechter. Geruchten dat RNA open huis hield voor potentiële strategische partners, hadden de Australiërs zenuwachtig gemaakt. Westfield eiste een voorziening die RNA zou dwingen deze en andere activiteiten die het machtsevenwicht tussen de partijen zou kunnen verstoren, te staken. Dit op straffe van een dwangsom van 200 miljoen.

De Ondernemingskamer wees de eis gisteren af. De eerste uitspraak zou zo'n voorziening overbodig maken. Die stelde immers al dat beide partijen de status quo zouden moeten handhaven. Bovendien oefenen de onderzoekers van het enquête-onderzoek een controlerende functie uit. Peter Allen, directeur Europa van Westfield, uitte gisteren echter zijn tevredenheid over de uitspraak. "We wilden graag opheldering en die hebben we gekregen. We wilden bevestiging dat RNA gedurende het enquête-onderzoek niets zou doen om het machtsevenwicht te verstoren."

Rodamco en Westfield zijn met elkaar in conflict sinds de Australiërs een belang van 23,9% in RNA overnamen van het ABP. Westfield kwam daarop met een plan waarbij de huidige directie van RNA zou worden vervangen door eigen mensen. Het beheer van de onroerendgoedportefeuille van RNA zou naar Westfield gaan. Dat wilde RNA echter niet, omdat het de andere aandeelhouders van een stuk waarde in het fonds zou beroven. Het bedrijf gaf extra aandelen uit aan een bevriende stichting, waardoor het belang van Westfield verwaterde.

Beide partijen stapten naar de rechter. De Australiërs kregen deels hun zin van de Ondernemingskamer toen een enquête-onderzoek werd gelast naar het management van RNA. De beschermingsmaatregel van RNA werd door de rechter echter intact gelaten.

Gisteren stelde de Ondernemingskamer dat het RNA niet vrij staat een due diligence room in te richten om daarmee een openbaar bod uit te lokken. Daarmee zouden de plannen van Westfield geneutraliseerd worden.

Tim Koster, directielid van RNA, stelt dat RNA nooit het doel heeft gehad Westfield voor onomkeerbare veranderingen te plaatsen. "We hebben geen reden om haasje-repje een transactie te forceren. We zijn niet uit op een openbaar bod voordat het enquête-onderzoek is afgerond. De resultaten daarvan zien we namelijk met vertrouwen tegemoet."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.