De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'NMa wilde al twee
jaar geleden fraude
in bouw aanpakken'

door Jeroen Hendriks

   
 

AMSTERDAM - De kartelpolitie NMa had ruim twee jaar geleden wel degelijk voldoende informatie om ook zonder assistentie van tipgever ingenieur Ad Bos een diepgaand onderzoek naar enorme fraude in de bouwwereld te starten. Dat stelt de voormalig advocaat van Bos, mr. L. Heukels, naar aanleiding van ontkenningen van minister Korthals (Justitie) en Jorritsma (Economische Zaken) eergisteren tijdens een Kamerdebat, dat beide departementen laks zijn opgetreden.

Volgens mr. Heukels was de Nederlandse Mededingingsautoriteit in het voorjaar van 1999 zeer geïnteresseerd in de bewijzen die Bos, oud-medewerker van bouwbedrijf Koop Tjuchem liet zien.

NMa-medewerkers verklaarden meerdere keren dat zij ruimschoots voldoende informatie uit de schaduwboekhouding van Bos hadden verkregen om ook zonder zijn directe hulp actie te ondernemen, aldus de Haarlemse advocaat.

Op 13 april '99 vond op een bureau van het Korps Landelijke Politiediensten in Zoetermeer een bijeenkomst plaats tussen mr. Heukels, zijn cliënt Bos, de officier van justitie van het landelijk parket mr. R. de Groot en de NMa-functionarissen C. Roeleveld en R. Baaré van de sectie Onderzoek, Toezicht en Ontheffingen.

Tijdens die bijeenkomst, waarvan justitie een verslag heeft opgemaakt dat ook aan Bos en Heukels is toegezonden, verklaarden zowel De Groot als beide NMa-functionarissen zo snel mogelijk een onderzoek te willen starten.

Struikelblok voor justitie was de eis van Bos om in ruil voor het overleggen van de bewijzen een financiële compensatie voor zijn inkomstenderving te krijgen. De 'klokkenluider' wilde vooral een vergoeding omdat hij maandenlang bezig zou zijn om justitie behulpzaam te zijn.

Popelen

De NMa gaf volgens Heukels echter aan ook zonder de assistentie van Bos aan de slag te kunnen. "Ze stelden ook geen geld voor een vergoeding te hebben, maar ze stonden te popelen om aan de slag te kunnen", aldus mr. Heukels. Volgens de advocaat verdween de NMa in de daaropvolgende onderhandelingsgesprekken echter uit beeld.

Minister Jorritsma verklaarde eergisteren in de Kamer dat dit kwam omdat de kopieën die de NMa-functionarissen mochten inzien alleen betrekking hadden op mogelijke fraude gepleegd voor 1998, wat onder de oude wet Economische Mededinging viel. De NMa was volgens die wet niet bevoegd onderzoek te doen, omdat opsporing en vervolging toen aan de Economische Controledienst en het openbaar ministerie waren toebedeeld.

Volgens advocaat Heukels is die voorstelling van zaken onjuist. "De fraude die met de schaduwboekhouding werd blootgelegd, heeft betrekking op de periode '95 tot en met een aanzienlijk deel van '98. In de periode dus dat de NMa wel degelijk was bevoegd. De NMa-functionarissen wisten dat, ze hebben ook de bewijzen ingezien die op die periode betrekking hadden."

Waarom de NMa desondanks buitenspel kwam te staan, zegt Heukels niet te weten. Pas na bijna twee jaar, toen de affaire aan het licht kwam, kwam de 'kartelpolitie' weer in actie. Op vrijdagmiddag 9 november meldden de NMa-functionarissen Roeleveld en Van Es zich bij het kantoor van Heukels, maar deze vertegenwoordigt Bos inmiddels niet meer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.