De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Koninklijke Olie onderuit
   
 

AMSTERDAM - Het aandeel Koninklijke Olie moest gisteren 7,7% prijsgeven. De koersdaling lijkt mede een gevolg van het besluit van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) om de productie te beperken. De olieprijs zakte daardoor tot het laagste niveau in twee jaar. Koninklijke Olie sloot op 51,95. Dinsdag werd nog 59 betaald voor de stukken. Wereldwijd hebben analisten de winsttaxaties en adviezen voor Koninklijke Olie neerwaarts aangepast.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x504, 34kb)
(Foto: ANP)
Het algehele beeld op het Damrak was onzeker. Daardoor won de toonaangevende AEX-index een magere 0,7% op 497,44. Het doorbreken van de 500-puntengrens lijkt daarmee nog steeds een brug te ver.

Ook technisch analist Royce Tostrams is het opgevallen dat de AEX-index er maar niet in slaagt om deze grens te doorbreken. Naar zijn mening duurt dat ook nog wel even. Hij stelt vast dat er twee tegenovergestelde trends zijn. De korte termijn uptrend van de afgelopen weken en de lange termijn dalende trend van het afgelopen anderhalf jaar. Tostrams denkt dat er pas bij een duidelijke doorbraak boven de 500-puntengrens wat ruimte komt voor een duurzaam herstel. Hij verwacht niet dat dat op korte termijn gebeurt.

Tegen de marktverwachtingen in gaf handelshuis Buhrmann gisterochtend geen winstwaarschuwing. Het bedrijf blijft bij de eerder uitgesproken winstverwachting. Buhrmann rapporteerde gisteren zijn derdekwartaalcijfers. Die waren licht beter dan verwacht. Volgens verschillende analisten heeft Buhrmann gisteren aangetoond zijn kostenstructuur te hebben aangepast. Adviezen van analisten om het aandeel Buhrmann aan te schaffen werden door analisten herhaald. De beurskoers schoot als een komeet omhoog tot 10,51. Dat is een sprong met 38,7%.

Supermarktorganisatie Ahold heeft de overname van Alliant Foodservice afgerond. Het verworven bedrijf wordt geïntegreerd met de al bestaande dochter U.S. Foodservice. De aankondiging van Heineken dat ze de Haldengut Brouwerij in het Zwitserse Winterthur gaat sluiten, liet beleggers koud. Het aandeel Heineken dikte met 0,1% aan tot 42,54. De productie van Haldengut zal worden verplaatst naar de Calanda Brouwerij in Chur.

ASM International heeft onderhands een converteerbare obligatielening geplaatst met een omvang van $100 miljoen. De omvang van de lening is twee keer zo groot als eerder was aangekondigd. Er was grote vraag van institutionele beleggers naar de lening. Analisten van SNS Securities vinden echter dat de nieuwe converteerbare lening te veel verwatering in de hand werkt. De afgelopen jaren vond er naar hun mening al een aanzienlijke winstverwatering per aandeel plaats bij het Bilthovense bedrijf. Het koersdoel voor ASM International luidt: 17,40. Op de Amsterdamse beurs wisselden de aandelen gisteren voor 18,18 van eigenaar. Dat is 10,8% lager dan het slot van woensdag.

Nedlloyd maakte over het derde kwartaal een winst van 8 miljoen bekend tegen een winst van 28 miljoen een jaar eerder. Voor heel 2001 verwacht Nedlloyd een winstdaling met 7 à 12%. Bestuursvoorzitter Leo Berndsen maakte van de gelegenheid gebruik om zijn vertrek aan te kondigen. Het aandeel Nedlloyd kreeg er 2,7% bij op 13,95.

Technisch handelshuis Eriks Holding verwacht dat de nettowinst dit jaar lager uitkomt dan eerdere prognoses. De winstgroei zal uitkomen op 10% in plaats van de eerder geraamde 15 tot 20%. De omzetgroei stagneert door de verminderde economische bedrijvigheid. Voor het huidige vierde kwartaal houdt het bedrijf zelfs rekening met een omzetdaling.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.