De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Akzo-top verzilvert
opties net na
oproep loonoffer

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - De top van het chemieconcern Akzo Nobel heeft zich de woede op de hals gehaald van de vakbonden. Terwijl de directie bij het personeel aandringt op een loonoffer, heeft het zelf voor bijna één miljoen gulden aan aandelenopties verzilvert. "Buiten alle proporties", aldus de verontwaardigde bonden.

Nog maar een week geleden riepen de bestuurders van het chemieconcern op tot loonmatiging. "De economie koerst omlaag en dat dwingt ons te kijken naar de loonkosten", zo liet Akzo daarbij weten.

Om zelf het goede voorbeeld te geven, meldde de raad van bestuur de eigen loonsverhoging en die van 750 topmanagers voorlopig met een half jaar uit te stellen.

De loonpauze van de Akzo-top is met het bekend worden van een massale verzilvering van personeelsopties in een ander daglicht komen te staan. In de afgelopen weken maakten drie van de vijf bestuurders gebruik van hun optieregeling, door duizenden aandelen van het bedrijf goedkoop in te kopen en direct daarop met forse winst van de hand te doen.

Zodoende verdiende bestuursvoorzitter Cees van Lede vorige week binnen één dag 365.000, zijn collega Paul Brons van Akzo Pharma enkele weken eerder maar liefst 409.000 en bestuurder Rudy van der Meer, van de verfdivisie, 192.000. Dit blijkt uit een overzicht van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).

De vakbonden, onlangs door Akzo benaderd met het verzoek mee te denken over bezuinigingen in de loonkosten, reageren als door een wesp gestoken. "Dit is buiten alle proporties. Zo kunnen bestuurders natuurlijk makkelijk een loonsverhoging uitstellen, als je ondertussen voor enkele tonnen aan opties verzilvert", zegt een geërgerde CNV-bestuurder Peter Hendrix, die de cao-onderhandelingen bij Akzo doet. Zijn collega bij FNV Bondgenoten, Ben Roodhuizen, is woest: "Een week geleden riep de top nog dat zij het goede voorbeeld wilde geven. Op deze manier is haar geloofwaardigheid volledig verdwenen." Het chemieconcern reageert koeltjes op de aantijgingen van de vakbonden. "Onze leden van de raad van bestuur zijn slechts enkele weken per jaar in staat om hun opties te verzilveren. De betreffende opties dateren uit 1997 en de kosten daarvan zijn ook in dat jaar ten laste van het resultaat gebracht. Voor de resultaten van het lopende boekjaar heeft dit dus geen gevolgen", aldus een woordvoerder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.