De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Buitenlanders uit
handen Taliban

   
 

Het achttal - vier Duitsers, twee Amerikanen, twee Australiërs - Acht buitenlandse medewerkers van de Duitse christelijke hulporganisatie Shelter Now zijn gisteren veilig in Islamabad, Pakistan, aangekomen na door troepen van de Noordelijke Coalitie uit handen van de Taliban te zijn bevrijd, vier Duitsers, twee Amerikanen en twee Australiërs, dat sinds augustus vast had gezeten op beschuldiging van verspreiding van het christelijk geloof, had een nachtmerrie-achtige reis uit Kaboel gemaakt, samen met de vluchtende Taliban.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Acht buitenlandse medewerkers van de Duitse christelijke hulporganisatie Shelter Now zijn gisteren veilig in Islamabad, Pakistan, aangekomen na door troepen van de Noordelijke Coalitie uit handen van de Taliban te zijn bevrijd. (Foto: REUTERS)
Opgesloten in een stinkende gevangenis in de stad Ghazni, 150 kilometer ten zuiden van Kaboel, hoorden zij luchtaanvallen en zware mitrailleurs. Toen daarop de gevangenis bestormd werd door een groep baardige, gewapende mannen, dachten de buitenlanders dat hun laatste uur geslagen had. Maar de krijgers riepen "Vrijheid!" en bleken te behoren tot de oprukkende Noordelijke Alliantie.

"Het was net een wonder", zei een van de gijzelaars, de Duitser Georg Taubmann. Vervolgens werden de buitenlanders als helden in de stad Ghazni ingehaald. De plaatselijke Alliantie-commandant nam contact op met het Rode kruis in Islamabad en van daar stuurden de Amerikanen gisteren een helikopter om het stel op te halen, omdat de weg terug naar Kaboel te onveilig werd geacht.

Volgens Taubmann kwam de helikopter pas na het invallen van het duister in de buurt en trokken zij de aandacht van de piloot door de burqa's (sluiers) van de vrouwen in het gezelschap in brand te steken. "Tot het eind bleef het dramatisch", aldus Taubmann, "Ik ben een christen en ik moet ze (de Taliban) vergeven en dat heb ik gedaan. Maar als mensen haten wij ze voor wat ze ons aangedaan hebben ".

De cel in Ghazni was, aldus Taubmann, de smerigste geweest van vijf gevangenissen die zij sinds augustus hadden gezien, met inbegrip van de ijskoude container waarin zij dinsdagochtend, na aankomst in Ghazni, hadden moeten verblijven.

Gisteren werd bekend dat de 16 Afghaanse medewerkers van Shelter Now die beschuldigd waren van bekerings-activiteit, dinsdag in Kaboel door Alliantie-soldaten waren bevrijd.

President George W. Bush sprak gisteren zijn dank uit aan de strijdkrachten en aan "de mensen in Afghanistan" die aan de reddingsoperatie hadden meegedaan.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.