De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Slovenië voor eerst
in bestaan naar WK

   
 

AMSTERDAM - Slovenië heeft in Boekarest bewezen dat de sensationele plaatsing voor het EK in 2000 geen toevalstreffer is geweest. De Slovenen hielden Roemenië in eigen land op 1-1 en plaatsten zich voor het eerst in de geschiedenis van de jonge natie voor een WK. De thuiswedstrijd was zaterdag met 2-1 gewonnen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
De Sloveen Goran Sankovic kan zijn geluk niet op. (Foto: EPA)
De bondscoach van Slovenië, Srecki Katanec, verbond vlak voor aanvang zijn lot aan de wedstrijd tegen Roemenië. "Als we verliezen, stap ik op. Ook als het 3-2 of 4-3 wordt voor Roemenië en we ons daardoor wel kwalificeren, zal een andere coach het team tijdens het WK moeten leiden.''

De boodschap werd begrepen door de spelers, die het moesten doen zonder vedette Zahovic. Mladen Rudonja opende namens Slovenië in de 56e minuut de score door de Roemeense doelman Lobont te passeren. Negen minuten later waren beide ploegen weer in evenwicht nadat Contra 1-1 scoorde. Roemenië ging wanhopig op zoek naar de tweede treffer, maar kwam via Ajacied Christian Chivu niet verder dan een schot tegen de lat. Door het onverwachte gelijkspel zijn de Roemenen een opvallende afwezige op het WK. De afgelopen drie eindrondes waren zij wel van de partij.

Voor Slovenië, dat maar iets meer dan twee miljoen inwoners heeft, is de plaatsing voor het WK in Japan en Zuid-Korea het tweede grote voetbalsucces.

Turkije liet er geen twijfel over bestaan wie van Turkije of Oostenrijk het meest recht had op een WK-ticket. In Istanboel werden de Oostenrijkers onder toeziend oog van 25.000 uitzinnige fans onder voet gelopen (5-0).

Door de zege zijn de Turken voor de tweede keer gekwalificeerd voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal. In het Ali-Sami-Yen stadion van Galatasaray zorgden Bastürk en Sükür er in de eerste helft al voor de Turkse bevolking massaal de straat op kon.

Okan Buruk en Arif Erdem (2) strooiden na de hervatting nog extra zout in de Oostenrijkse wonden. Turkije, dat de uitwedstrijd tegen Oostenrijk ook al had gewonnen (1-0), was voor de eerste keer in 1954 op een WK van de partij.

Roemenië-Slovenië 1-1 (0-0). 56. Rudonja 0-1, 65. Contra 1-1. Scheidsrechter: Krug (Dui). Toeschouwers: 24.500. Eerste wedstrijd 1-2. Slovenië naar WK.

Turkije - Oostenrijk 5-0 (3-0). 21. Bastürk 1-0, 30. Sükur 2-0, 45. Okan 3-0, 69. Arif Erdem 4-0, 85. Arif Erdem 5-0. Scheidsrechter: Collina (Ita). Eerste wedstrijd: 1-0. Turkije naar WK.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.