De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC op strafbank beurs

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - UPC is gisteren vanwege een negatief eigen vermogen naar het zogenoemde strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs verbannen. Als het kabelconcern er niet in slaagt binnen drie maanden het eigen vermogen weer positief te krijgen, wordt het ook uit de AEX-index verwijdert. UPC komt binnenkort naar buiten met een plan om zijn huidige schuldenlast van 8,2 miljard te verlichten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (273x275, 18kb)

UPC-bestuursvoorzitter John Riordan wilde gisteren bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers niet zeggen hoe de schuldsanering er zou kunnen uitzien. "We zullen zo spoedig mogelijk met een mededeling komen", was het enige dat de Ier kwijt wilde.

Voor de aandeelhouders en obligatiehouders zou het schuldsaneringsplan van UPC wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben. Op de vraag of de aandelen en obligaties van het kabelconcern nog wel enige waarde hebben, met het oog op de verbanning naar het strafbankje en het naderende saneringsplan, reageerde de financiële topman Charlie Bracken aanvankelijk lachend.

Pas na twee keer vragen, stelde hij dat ze nog wel degelijk waarde vertegenwoordigen. "Maar de markt heeft ons duidelijk gemaakt dat het tijd is geworden om orde op zaken te stellen", aldus de topman.

Dat er bij UPC iets moet gebeuren, is onvermijdelijk nu het nog 894 miljoen in kas heeft. Doordat het concern ruim 250 miljoen per kwartaal uit de kas ziet stromen, kan de oplossing niet al te lang op zich laten wachten.

Volgens analist Dennis Siemelink (Delta Lloyd Securities) moet UPC in ieder geval iets bedenken om de torenhoge rentelasten te verlagen. "Het bedrijf zou de huidige obligatiehouders bijvoorbeeld nieuwe obligaties kunnen aanbieden, waar een rente aan verbonden is die het wel kan nakomen. Dat is een pijnlijke stap voor de obligatiehouders, maar wel een realistische", zei de analist.

"En het aandeel UPC kun je nu beschouwen als een optie. De koers zou nog kunnen verdubbelen naar een euro, maar het kan ook niks meer waard worden", aldus Siemelink.

UPC meldde gisteren dat zijn eigen vermogen negatief is geworden. Aan het einde van het derde kwartaal kampte het bedrijf met een negatief eigen vermogen van 740,2 miljoen.

De verbanning naar het strafbankje betekent niet per definitie dat UPC failliet gaat. Wel wil beursorganisatie Euronext hiermee beleggers waarschuwen dat er een verhoogd risico kleeft aan de handel in dit fonds.

UPC is het eerste AEX-fonds in jaren dat op het strafbankje wordt geplaatst. In 1996 was vliegtuigproducent Fokker het laatste hoofdfonds die dat overkwam.

Beleggers konden gisteren weinig hoop putten uit de resultaten die UPC publiceerde. Terwijl het kabelconcern zich met het aanbieden van digitale televisie, internet en telecom in een groeimarkt bevindt, heeft het zijn omzet van juli tot september ten opzichte van het tweede kwartaal echter met 4% zien dalen naar 342 miljoen. Het nettoverlies is ten opzichte van het tweede kwartaal eveneens met 26% opgelopen naar 711 miljoen.

Bovendien slaagt UPC er nog niet in op grote schaal kastjes voor digitale televisie aan de man te brengen. Aan het einde van dit jaar zou de kabelaar 250.000 van deze zogeheten settopboxen, die moeten zorgen voor veel extra inkomsten, hebben geïnstalleerd. Het afgelopen kwartaal hebben echter slechts 7200 UPC-abonnees zo'n 'toverdoos' in huis gekregen, waarmee de teller blijft steken op 49.500.

Operationeel directeur Gene Musselman erkent dat het vrijwel onmogelijk is dat UPC er in de laatste drie maanden van dit jaar nog in slaagt het doel van 250.000 aangesloten settopboxen te halen. "Maar het is een bewuste keuze geweest ons te richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.