De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vluchtelingen alweer
op de thuisreis

   
 

door Hans Kuitert KABOEL - Honderden Afghanen, die het oorlogsgeweld waren ontvlucht naar de Pansjir-vallei, zijn gisteren begonnen aan een terugtocht naar hun dorpen in het door de Noordelijke Alliantie bevrijde Noord-Afghanistan. Dat ondanks berichten van hernieuwde strijd en een reële kans op een hervatting van de burgeroorlog die het land teisterde tussen 1992 en 1995.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Afghaanse vluchtelingen luisteren gespannen naar het nieuws op een draagbaar radiootje. (Foto: EPA)
Bij het dorp Khwaja aan de half drooggevallen modderige rivier de Konkce, waar de Taliban en de Noordelijke Alliantie tot vorige week hun frontlijn hadden, trok gisteren een gestadige stroom vrachtwagentjes, oude rammelende jeeps en pick-up trucks naar het inmiddels bevrijde gebied.

Tanks

Tientallen tanks van de Noordelijke Alliantie mengden zich in de bonte stoet en namen vluchtelingen mee, die onvoldoende geld hadden om vervoer te bekostigen. Complete gezinnen zaten tussen de soldaten op de oude, knarsende Russische tanks.

Waar velen bij de overtocht van de Konkce met hun voertuigen in de modderstroom bleven steken, hadden de 'tankvluchtelingen' het geluk dat rupsvoertuigen hen in enorme wolken van stof overal doorheen sleepten op de zanderige weg naar de noordelijke pleisterplaats Taloqan, een route vol diepe kuilen en steile heuvels.

Konduz

De soldaten van de Noordelijke Alliantie schaarden zich onder de terugkerende vluchtelingen om versterkingen aan te voeren naar Konduz, de stad aan de grens met Tadzjikistan, waar de Taliban zich heeft verschanst. De Noordelijke Alliantie probeerde ook gisteren tevergeefs de daar verschanste circa 17.000 Taliban-strijders te verdrijven.

Zolang Konduz in handen van de Taliban is, is het noorden afgesneden van Kaboel. De weg tussen Konduz en Kaboel is te gevaarlijk om te reizen, maar zoals vluchteling Amir Mohammed met een grijns zei: "Allah heeft ons de overwinning geschonken. Ik ben niet bang meer en ga terug naar mijn dorp." Dat dorp ligt ten zuiden van Konduz, maar Amir Mohammed legt de laatste dertig kilometers met zijn vrouw en vier kinderen te voet af, dwars door de bergen, zo het front omzeilend.

Schild

In het zuiden van Afghanistan, waar de Noordelijke Alliantie fel strijd levert tegen de zich daar schuilhoudende Taliban, gebruiken de in het nauw gedreven moslim-fundamentalisten vluchtelingen als menselijk schild. Dat zegt de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr.

De eerste hulp uit het buitenland is in Afghanistan gearriveerd. De VN hebben vanuit Oezbekistan per boot voedsel en andere hulpgoederen gebracht. De organisatie wil vandaag opnieuw proberen hulpgoederen over de grensrivier naar het land te sturen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.