De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Klopjacht op Bin Laden
fors opgevoerd

Van onze correspondent

   
 

en NEW YORK/LONDEN - De klopjacht op Osama bin Laden en zijn beschermheren van de Taliban is gisteren door de VS-strijdkrachten fors opgevoerd tegen de achtergrond van de verdere ineenstorting van het fundamentalistische regime.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is Bin Laden op de vlucht geslagen. Hij zou inmiddels samen met enkele kopstukken van zijn terreurleger Al-Qaeda en Arabische lijfwachten een schuilplaats in de bergen ten zuiden van de gevallen hoofdstad Kaboel hebben verlaten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Premier Blair (Foto: EPA)
Commando-eenheden van de Amerikaanse Special Forces hebben in het zuiden van Afghanistan wegversperringen opgericht om vluchtroutes af te sluiten. Volgens minister van Defensie Donald Rumsfeld houden VS-troepen alle belangrijke verbindingswegen tussen het noorden en zuiden nauwlettend in de gaten.

Vluchtende Taliban-strijders en Al-Qaeda terroristen worden met radars gevolgd en in sommige gevallen door gevechtsvliegtuigen onder vuur genomen. Rumsfeld staat volledig achter het bombarderen van vluchtende troepen en noemt de tactiek volstrekt legitiem. Ook worden grotten en tunnels, waar terroristen of Taliban-militairen zich mogelijk verschuilen, gebombardeerd. Het Pentagon beschikt over aanwijzingen dat sommige Talibantroepen vanuit het zuidwesten naar de grens met Pakistan proberen te ontkomen.

Het Pentagon wil zich niet wagen aan een voorspelling of en zo ja, wanneer Bin Laden gepakt zal worden. Als de hoofdverdachte van de terroristische aanslagen in de VS erin slaagt buiten het zicht van de Amerikanen te blijven, is de speurtocht te vergelijken met het zoeken naar een speld in een hooiberg, aldus Rumsfeld.

Britse troepen

Duizenden Britse militairen hebben gisteren opdracht gekregen zich op korte termijn voor te bereiden op mogelijke dienst in Kaboel en andere Afghaanse steden die door de Taliban zijn opgegeven. Defensiebronnen spreken over een inzet van maximaal 13.000 soldaten.

Premier Tony Blair bevestigde gistermiddag in het Lagerhuis dat het ministerie van Defensie mariniers- en parabrigades, die sinds 7 oktober de opdracht hadden binnen vijf dagen klaar te staan, nu het bevel had gegeven paraat te zijn om binnen 48 uur te kunnen uitrukken. Hetzelfde tijdschema is opgelegd aan genie-, logistieke- en mijnopruimingseenheden en transporteenheden van de luchtmacht uitgerust met vliegtuigen en helikopters.

De eenheden zouden eventueel ingezet kunnen worden als een stabiliseringsmacht in steden die door de Noordelijke Alliantie zijn veroverd, niet om de Taliban verder te lijf te gaan. Al zei Blair dat gevechtshandelingen niet kunnen worden uitgesloten. Ook denkt hij eraan de troepen te gebruiken voor de verdediging en verspreiding van humanitaire hulp.

Blair wees gisteren op nieuwe bewijzen tegen Osama bin Laden. Belangrijk is een op 20 oktober gemaakte videoband waarop Bin-Laden met zoveel woorden zegt achter de aanslagen op de VS te zitten. Ook zouden niet drie maar nagenoeg alle kapers die op 11 september de Verenigde Staten aanvielen in contact hebben gestaan met Al-Qaeda.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.