De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Zimbabwe aan de rand
van hongersnood
Het bevel van de Zimbabwaanse president Mugabe van afgelopen maandag aan de blanke boeren en hun tienduizenden zwarte employés hun werk onmiddellijk te staken, brengt de voedselvoorziening van het land in de knel.
Zimbabwe staat aan de rand van een nationale hongersnood, die nu al zeker twee miljoen van de veertien miljoen inwoners heeft getroffen en zeer binnenkort het hele land overspoelt, en louter en alleen het werk is van Zimbabwes eigen president en zijn (slinkende) aanhang.
Een paar jaar geleden werd hongersnood voor onmogelijk gehouden, want Zimbabwe is al meer dan honderd jaar een exporteur van de levensbehoeften waar de rest van hongerig Afrika elk jaar weer om zit te springen. Maar dat was een paar jaar geleden. Sindsdien hebben duizenden zogeheten 'oorlogsveteranen' op bevel van hun president duizenden blanke boerenbedrijven bezet, zogenaamd als onderdeel van Mugabes landhervormingsbeleid, gericht op een eerlijke verdeling van Zimbabwes landbouwgrond.

   
 

door Sibolt van Ketel HARARE - Waarschuwing

"Ik smeek God om kracht om dit nog te volbrengen: de verwijdering van de blanken van onze grond'', zei Mugabe onlangs. Een duidelijker waarschuwing aan de blanke boeren had hij niet kunnen bedenken. Het wegjagen van alles wat blank is, is volgens Mugabe bedoeld om de aldus vrijgekomen grond te verdelen onder landloze zwarte keuterboeren.

"Tot nu toe is het beleid van onze president een groot succes'', meent Landbouw-minister Jospeh Made. "We hebben al 201.000 zwarte gezinnen gevestigd op voormalige blanke boerderijen en de duizend blanken die nu weg moeten, worden vervangen door 51.000 zwarte boeren", verklaarde Made.

Volgens de blanke Boerenbond echter zijn de meeste boerderijen verdeeld onder vriendjes van Mugabe, minstens 500 bedrijven liggen er onbewerkt bij en worden overwoekerd door wilde plantengroei en op 1700 andere boerderijen hebben de 'veteranen' het voor het zeggen. Die zorgen er wel voor dat er geen oogsten meer worden binnengehaald of dat die oogst niet wordt vervoerd en dus ligt weg te rotten, aldus de Boerenbond.

In het zuiden van Afrika beginnen binnenkort de zomerregens, de ideale tijd om te zaaien. Maar op de in beslag genomen boerderijen mag nu niet meer worden ingezaaid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.