De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 14 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UITZENDER GEEFT GEEN WINSTPROGNOSE VOOR 2001
Amerikaanse poot Vedior
ziet omzet scherp dalen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De terroristische aanslagen in de Verenigde Staten hebben Vedior zwaar geraakt. Het uitzendconcern zag zijn autonome Amerikaanse omzet in het derde kwartaal met liefst 21% inzakken. Topman Tony Martin is toch niet ontevreden: "Vergeleken met onze concurrenten doen we het zeker niet slecht." Aan een concrete winstprognose waagde de Brit zich echter niet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
TONY MARTIN
De uitzender legde gisteren bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers zelf de nadruk op de nettowinst exclusief afschrijving goodwill en buitengewone baten, die met 29% toenam tot 40 miljoen. Per aandeel was sprake van een daling van 0,28 tot 0,24, veroorzaakt door de aandelenemissie in mei dit jaar. Analisten gingen voor de presentatie nog uit van een winst per aandeel van 0,25.

Het winstdrukkende effect van de torenhoge afschrijvingen op goodwill laat Vedior hiermee weg. Die lasten worden voornamelijk veroorzaakt door de overname van het Britse Select, twee jaar geleden. Alleen al in het derde kwartaal werd op die overname 67 miljoen aan goodwill afgeschreven. Wordt die last meegenomen, dan blijft onder de streep een nettoverlies uit gewone bedrijfsuitoefening over van 25 miljoen. In het derde kwartaal van vorig jaar was dat verlies overigens nog 31 miljoen.

Vooral door de miljarden kostende overname van Select is het Verenigd Koninkrijk voor Vedior een belangrijke markt, goed voor 11% van de omzet. Met een autonome groei van 17% gingen de zaken daar ook het voorspoedigst, dankzij de inzet van meer gespecialiseerde uitzendkrachten. Thuismarkt continentaal Europa, goed voor een slordige 60% van de omzet, liet in het derde kwartaal juist een daling zien van 1%. De stevige omzetdaling van de bestaande Amerikaanse activiteiten (13% van de totale omzet) steekt daar scherp bij af.

"Het ging in de VS in het derde kwartaal vooral slecht met de accountancy, de it- en juridische sector", legt Martin uit. "De meeste van onze accountancy-klanten bevinden zich in New York, en dat heeft uiteraard erg te lijden gehad van 11 september. De markt in de VS verkeert momenteel in een staat van verlamming. Bedrijven stellen het maken van beslissingen uit, niet eens zozeer wegens de slechte toestand van de economie als wel de grote onzekerheid. Een ramp als in Queens helpt natuurlijk ook niet om het vertrouwen van de Amerikanen weer te herstellen." Vedior verwacht pas in de tweede helft van vorig jaar een herstel van de Amerikaanse uitzendmarkt.

Uitgesplitst naar divisie liet het overgenomen Select in het derde kwartaal een omzetdaling zien van 2%. Dat was vooral toe te schrijven aan Amerika. Vedior Bis (Frankrijk) noteerde een daling van 1%, terwijl Vedior Europe, waaronder Nederland valt, een daling liet zien van 5%. In Nederland blijft de uitzendmarkt onder druk staan en in België wordt nog steeds een verlies geleden. Voor het gehele jaar gaat Vedior uit van een zwakke markt in continentaal Europa.

Vedior wilde ook gisteren geen concrete winstprognose afgeven voor het hele jaar. Begin oktober gaf het concern nog een winstwaarschuwing af, waarin alleen stond dat het beoogde winstniveau niet gehaald zou worden. Voor heel 2001 verwacht Vedior wel een omzet te halen die op het niveau ligt van 2000. In het derde kwartaal daalde deze licht van 1,768 miljoen tot 1,756 miljoen.

De uitzendreus maakt zich nu alweer op voor een eventueel herstel van de uitzendmarkt, zo liet Martin gisteren tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers doorschemeren. "Dit is voor mij de derde keer dat ik een slechte economische periode meemaak. Het is voor ons van groot belang om onze vestigingen en netwerken zoveel mogelijk intact te houden. Als er eenmaal een turnaround komt, en die zal zich in een dramatisch snel tempo voltrekken, stelt ons dat in staat om zo snel mogelijk in te springen op de vraag naar uitzendkrachten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 14 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.