De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 14 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitstel dreigt voor
nieuwe aanpak van
ziekteverzuim

   
 

DEN HAAG - De nieuwe aanpak van het ziekteverzuim wordt zeer waarschijnlijk uitgesteld. De invoering van het zogenoemde wetsvoorstel Poortwachter, dat de instroom in de wao op korte termijn moet inperken, loopt daarmee een vertraging op van zeker vier maanden.

Poortwachter zou eigenlijk, na goedkeuring van de Eerste Kamer eind deze maand, op 1 januari 2002 worden ingevoerd. De betrokken ambtenaren op het ministerie van Sociale Zaken hebben hun staatssecretaris Hans Hoogervorst echter gemeld, dat zij de regelgeving die een heldere en goede invoering van de wet moet garanderen niet op tijd rond krijgen. Hoogervorst heeft gisteren tegenover deze krant desgevraagd de problemen bevestigd en toegegeven serieus na te denken over uitstel.

Reorganisatieperikelen op het ministerie zouden de hoofdoorzaak zijn voor de problemen. Perikelen die op hun beurt weer voortvloeien uit de grootste reorganisatie van de sociale zekerheid ooit in ons land, waarbij onder meer alle uitvoeringsinstellingen, als GAK en Cadans, opgaan in één grote uitkeringsfabriek het UWV.

De kans dat invoering van de wet Poortwachter niet meer lukt voor de Tweede-Kamer-verkiezingen in mei is niet denkbeeldig, aldus betrouwbare bronnen op het ministerie.

De sociale partners werken momenteel in de SER koortsachtig aan een compromis. Vriend en vijand is het erover eens dat een nieuwe, strengere wao-aanpak pas over enkele jaren effect zal sorteren. En dat terwijl het aantal wao'ers nu al bijna de één miljoen is gepasseerd.

Via Poortwachter hoopt Hoogervorst daarom werkgevers en werknemers in het eerste ziektejaar tot meer actie te dwingen en zo de instroom in de wao toch op korte termijn te beperken. Zo moeten werkgever en werknemer samen werken aan een reïntegratieplan met daarin een verantwoording of er voldoende is gedaan om weer aan de slag te komen. Bij wanprestatie van de kant van de werkgever kan hij door de uitvoeringsinstelling worden verplicht het loon van zijn zieke personeelslid maximaal een jaar langer door te betalen. Werkt de werknemer tegen dan levert hem dit eerst een korting op zijn uitkering op. In het uiterste geval wordt hij ontslagen. Pijnlijk is dat Sociale Zaken nu juist het toetsingskader voor het cruciale reïntegratieplan nog niet af heeft.

Reden voor werkgeversorganisatie MKB-Nederland uitstel van Poortwachter aan te vragen. MKB-Nederland vreest dat doordat veel bedrijven niet meteen vanaf 1 januari weten wat zij moeten doen, in de ogen van de beoordelaars van de reïntegratieverslagen niet genoeg blijken te hebben gedaan. Mocht dat het geval zijn, dan loopt de werkgever het risico dat hij na een jaar ziekte van een medewerker het loon moet blijven doorbetalen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 14 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.