De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 14 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  WEGEBBENDE TERREURDREIGING HERSTELT VERTROUWEN
AEX knalt weer omhoog
   
 

AMSTERDAM - Opluchting over de hoogstwaarschijnlijk technische oorzaak van de vliegtuigramp in New York en een afzienbaar einde aan de oorlog in Afghanistan zorgde gisteren voor een sterk herstel op het Damrak. De voortvarende opening van Wall Street vormde bovendien aan het eind van de middag een extra duwtje in de rug van vrijwel alle grote fondsen. De AEX sloot uiteindelijk met een winst van maar liefst 4,21%, ofwel twintig punten hoger op 496,35. De Midkap won 3,18% aan terrein en sloot op 423,95, een winst van 13,08 punten.

Ondanks een groot aantal omhooggeknalde koersen was er sprake van een matige handelsdrukte in Amsterdam. "Er heerst hier nu al een kerstsfeertje", aldus een verveelde handelaar. Veel bedrijfsnieuws of economisch nieuws was ook niet voorhanden om op te handelen.

Het waren vooral technische fondsen die in de belangstelling stonden. "Een groot aantal beleggers blijkt in gedachten al aangeland in de periode van na de huidige recessie", verklaarde een beursman. Er wordt gespeculeerd op een spoedig herstel van de economie. "Alles wat maar naar semiconductors ruikt, wordt gekocht."

Zakenbank ING Barings verlaagde zijn advies voor automatiseerder Gertronics van 'koop' naar 'houden'. Bovendien werd het koersdoel voor de komende twaalf maanden verlaagd van 4 tot 3,50. Het fonds kon desondanks in de technologie-euforie 0,14 ofwel 4,23% bijtikken op 3,45. Ook ABN Amro klom tegen het advies van een zakenbank in. Goldman Sachs verlaagde de winsttaxatie per aandeel over heel 2001 naar 1,48 (was 1,50). ABN werd doodleuk 3,59% duurder op 18,18.

ICT-dienstverlener LCI had weinig baat bij de verhoogde belangstelling voor techniek. De onderneming vroeg gisterochtend bij de rechtbank Den Bosch uitstel van betaling aan, nadat het afgelopen week in liquiditeitsproblemen was geraakt als gevolg van een grootschalige fraude bij de Oostenrijkse dochtermaatschappij CCW. De handel in LCI werd gisteren om deze reden stilgelegd, maar wordt vandaag weer hervat. Het bedrijf kreeg van de rechtbank uitstel van betaling.

Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk slechts twee lager en 23 hoger. Grootste procentuele stijgers waren belbedrijven KPN (+13,8% op 5,44) en Versatel (+9,8% op 1,34), toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASML (+9,6% op 20,49) en kabelexploitant UPC (+11,5% op 0,58); de fondsen die terug moesten, waren distributeur van kantoorbenodigdheden Buhrmann (-0,3% op 7,93) en chemieconcern Akzo Nobel (-0,1% op 48,15).

Van de 25 Midkap-fondsen eindigden drie lager, één onveranderd en 21 hoger. Grootste procentuele stijgers waren automatiseerders CMG (+8,9% op 4,30) en Landis (+8,3% op 2,60) en chiptoeleverancier ASMI (+7,4% op 19,34); de fondsen die het meeste inleverden uitzender Randstad (-2,5% op 10,93) en chemische distributie- en tankopslagconcern Vopak (-1,9% op 16,41).

Randstad had te lijden onder de presentatie van de cijfers van concurrent Vedior. De laatste behaalde per aandeel een winst van 0,24 (was in dezelfde periode vorig jaar 0,28), veroorzaakt door de aandelenemissie afgelopen mei. Analisten gingen voor de presentatie nog uit van een winst per aandeel van 0,25. De cijfers waren iets slechter dan analisten voorspeld hadden. "Vedior doet het desondanks stukken beter dan zijn concurrent Randstad", zo verklaarde een handelaar de koersbewegingen van beide fondsen.

Op de beurs werd gisteren al vooruitgelopen op mogelijk slechte resultaten van de kantoorleverancier Buhrmann, die donderdag met kwartaalcijfers komt. "Als er opnieuw slechte cijfers gepresenteerd worden zou dat Frans Koffrie zijn kop kunnen kosten. Een aantal grote brokers hebben zich namelijk hard ingespannen voor Buhrmann. Dat wordt de brokers aangerekend. Die krijgen vreselijk op hun lazer", aldus een handelaar. De beursman verwacht dat Buhrmann zich komende donderdag onder meer genoodzaakt zal zien de Amerikaanse dochter Corporate Express sterk af te waarderen. De kantoorleverancier moest 2 eurocent inleveren op 7,93.

De Franse verzekeringsmaatschappij Axa heeft via dochteronderneming Alliance Capital inmiddels 28,8% van de gewone aandelen KLM in handen, zo bleek gisteren

Eind vorig jaar beschikte Axa via de dochteronderneming al over 22,2% van de aandelen KLM. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

De luchtvaartmaatschappij zegt niet bang te zijn voor operationele invloed van een aandeelhouder met een dermate groot pakket. "In het uiterste noodgeval kunnen we de Nederlandse staat een optie geven tot uitbreiding van het stemrecht tot meer dan 50 procent", zei een woordvoerder gisteren. KLM sloot 4,86% hoger op 10,79.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 14 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.